Overvægt, ondt i kæberne eller angst for sygdom. Vi har hver især vores symptomer på stress. Lær dine at kende, så du kan reagere på dem og passe på dig selv.


1. Du har diarre eller forstoppelse
– Når du er presset, spænder du også op i mavemusklerne, hvilket først og fremmest kan give nervøs mave, så du skal på toilettet, siger psykiater Lone Overby Fjorback og forklarer, at stress også kan føre til det modsatte.

– Når kroppen bliver udsat for akut stress, bruger den al sin energi på at bekæmpe den stressfaktor, den står overfor, hvilket vil sige, at den ikke vil bruge energi på f.eks. at fordøje. På længere sigt fører stress derfor til et ændret fordøjelsesmønster og kan derfor
også give forstoppelse.

2. Du har tics
Stress kan også udløse tics – typisk omkring øjnene. Og de kan vare i flere dage. – Når du er stresset, bliver der sendt øgede mængder blod til dine muskler, men også til nervesystemet, hvilket kan give kramper. Og tics er netop bitte små kramper, forklarer psykiater Lone Overby Fjorback.

LÆS OGSÅ: 11 råd mod stress - der virker

3. Du tager på ... særligt på maven
Når du bliver stresset, sker der det i din krop, at hormoner, der i sin tid er designet til at give dig den nødvendige styrke, når det kommer til at flygte eller kæmpe, frigives. Nogle af de hormoner virker appetitdæmpende, men de forsvinder efter kort tid, hvorimod hormonet kortisol, der stimulerer appetitten og øger sukkertrangen, bliver i kroppen i længere tid. Hvilket giver dig lyst til at spise mere. Og takket være den forstyrrede hormonbalance vil kroppen også have en tendens til at lagre de overskydende
kalorier på maven.

– Du får simpelthen sådan en insulinpølse på maven, siger ernæringsterapeut Louise Bruun.

4. Du bliver dummere
– Forestil dig, at du lige har fået et ordentligt chok, og så bliver bedt om at løse en krydsogtværs. Det kan du ikke. Og det samme er faktisk, hvad der sker, når du er stresset: Hjernen bruger sine ressourcer på det, der stresser, hvilket betyder, at du
bliver dårligere til at huske. Du bliver simpelthen dummere, fortæller Lone Overby Fjorback.

5. Din kropsholdning er stivnet
Stress gør dig anspændt, og på længere sigt bliver en anspændt krop til en stivnet krop.
– Mange med stress har en holdning, hvor de ligesom sidder fast i en stilling: De er krøllet lidt sammen på den måde, at de er foroverbøjede og skuldrene er trukket lidt frem, fortæller personlig træner og ernærings- terapeut, Louise Bruun, der blandt sine
klienter har en del, der lider af stress.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

– Når du er stresset, er kroppen i alarmberedskab. Derfor har det i sin tid givet mening, at kroppen på den måde krøller sig sammen, fordi den instinktivt prøver at passe på sig selv og sine vitale organer. Men i dag giver et jo ikke mening, fordi vi jo ikke skal passe på
os selv på den måde mere, og det er heller ikke hensigtsmæssigt, fordi mange af os jo går rundt og er stressede det meste af tiden.

6. Du har ondt i kæberne
– Når du er presset, spænder du op i musklerne. Det betyder, at du kan få ondt i skuldre, nakke, arme osv. Et af stederne, hvor mange også kan mærke spændinger, er i kæberne. Noget af det første, der sker, når vi bliver vrede er, at vi rynker panden og bider sammen. Og hvis du gør det gennem længere tid, fører det til smerter, fortæller Lone Overby Fjorback, der er psykiater, forsker i mindfulness og forfatter til bogen "Må jeg hjælpe dig? Fri af depression", der netop er udkommet, og hvor hun også kommer med råd til stressramte.

7. Du bliver irriteret og taler grimt
– Når du er stresset, er kroppen biologisk indstillet på at slås, siger Lone Overby Fjorback og fortæller, at folk med stress derfor ofte vil reagere aggressivt og med en højere grad af irritation, når børn, kolleger eller kærester kræver noget af dem.

8. Dine sanser bliver forstyrret
Tunnelsyn, svimmelhed og følelsesforstyrrelser kan også alt sammen være tegn på stress.
– Når kroppen lukker ned, for at kunne koncentrere sig om at bekæmpe det, der udløser stressen, kan det også få konsekvenser for sanserne. Der er folk, der spænder så meget op, at de ikke kan mærke deres arme eller som oplever en snurrende fornemmelse i deres lemmer, fortæller Lone Overby Fjorback.

LÆS OGSÅ: 7 negative effekter: Sådan påvirker det din krop at sidde ned

9. Du er rød mellem dine øjenbryn
Sorte rander under øjnene, eksem, knopper, et gråligt skær osv. Huden reagerer også på stress, fortæller Louise Bruun. Tydeligst ser man det mellem øjenbrynene.

– Hos mange, der er stressede, vil man kunne se, at særligt området mellem øjenbrynene reagerer. Det kan være i form af en dyb rynke, rødmen eller knopper. I ansigtet ender utrolig mange energibaner, og derfor kan man tydeligt se her, hvordan resten af kroppen har det.

10. Din cyklus bliver forstyrret
Stresshormoner kan påvirke østrogen- og progesteronniveauer, der spiller en afgørende rolle, for din menstruation. Hvad, der sker, varierer: Måske udebliver din menstruation helt, måske begynder du at bløde før tid, eller også bløder du mindre, end du plejer.

11. Du vågner midt om natten
Stress kan ifølge Louise Bruun ødelægge din nattesøvn på flere måder.

– For det første er der jo mange, der ligger og ikke kan falde i søvn, fordi tankerne kører rundt i hovedet. Derudover er der også en del, der vågner mellem klokken 1 og 3 om natten, og det kan skyldes, at det er på det tidspunkt, hvor leveren er aktiv, siger Louise Bruun og forklarer nærmere.

– Når kroppen er stresset, producerer den en række hormoner, der skal udskilles, hvilket leveren står for. Det betyder, at leveren kommer på overarbejde, og fordi leveren er mest aktiv mellem klokken 1 og 3 om natten, er der mange med stress, der vågner omkring det tidspunkt.

12. Du er bange for at være syg
Fordi stress kan udløse så mange fysiske symptomer, er der også en del med stress,
der bliver bange for at være fysisk syge.

– Nogle stressede har symptomer, der minder meget om sclerose, og så bliver de bange for, at det er det. Som stresset kan man på den måde gå og gøre sig en masse tanker om kroppens signaler, hvilket øger stressen, siger Lone Overby Fjorback.

Louise Bruun oplever også, at stress betyder et stigende antal bekymringer.
– Mange stressede mister taget i sig selv. Overblikket og overskuddet forsvinder, og angstniveauet stiger. Nogle bliver bange for sygdom, mens andre bekymrer sig for fremtiden: Hvor skal pengene til huslejen komme fra, hvad nu hvis bilen punkterer...

LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress

13. Du lugter
Følelsesmæssig stress kan betyde, at du sveder mere end sædvanligt fra de såkaldte apokrine kirtler, der blandt andet findes i armhulen. Sveden i sig selv lugter ikke, men så snart den kommer i kontakt med bakterierne på huden, kan den begynde at lugte. Dårligt.

14. Du bliver ved med at være forkølet
Immunforsvaret sænkes, når du er konstant stresset. Derfor kan det være sværere for dig at slippe af med sygdomme.

– Igen: Når du er stresset, tror kroppen, at du står over for en fare, der skal bekæmpes her og nu, og derfor giver det mest mening for den at sætte alt ind på at bekæmpe faren frem for f.eks. at bruge ressourcer på at bekæmpe en infektion, fortæller Lone Overby Fjorback. Resultatet er, at du bliver lettere syg og får sværere ved at slippe af med sygdommen igen, når du er stresset.

Sådan kan du bruge dine stresssymptomer - stop op, og mærk dem
Tænk over, hvorfor de er der. Hvad er det, du er stresset over? Ofte er det dine egne tanker om dig selv, der er stressende. Hvilke tanker, der stresser, er individuelt. For nogle handler det om, at de ikke når det, de synes, de skal nå, for andre at de ikke har den karriere, de synes, de bør have, at de ikke er en god nok mor, at de ikke er pæne nok og så videre og så videre. Find ud af, hvad der ligger bag ved de tanker, du tænker, når du oplever stresssymptomerne. Forhold dig til de tanker, der stresser dig. Hvilke værdier ligger bag, og er det de værdier, du vil basere dit liv på?

Kilder: Womenshealthmag.com, Videnskab.dk. Mayoclinic.com, Sundhed.dk, Livestrong.com.

LÆS OGSÅ: 8 råd: Sådan får du hovedpinen til at lette uden at sluge en smertestillende pille

LÆS OGSÅ: Myten om PMS er aflivet

LÆS OGSÅ: Her er tegnene på, at du har svamp

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos ALT for damerne.