Sommerferien er slut, og landet over iler de små poder ind i børnehaver og folkeskoler, hvor leg og læring venter. Mange børn på få kvadratmeter gør imidlertid daginstitutioner og skoler til rene udklækningsreder for lus, der særligt skaber problemer mellem august og november. Få fire tips til, hvordan du opdager og behandler de små bæster.

1. Hold øje med, om dit barn kløer sig håret

Som regel vil du opdage lusene, fordi dit barn kløer sig i hovedbunden. Kløen skyldes, at man reagerer på det spyt, lusene overfører til huden, når de suger blod. Jo flere lus barnet har, og jo flere gange barnet tidligere har haft lus, desto mere vil det klø. Men det er ikke altid, at lus er lig med kløe, og nogle gange kan der gå flere måneder, før du opdager de ubudne gæster. Især hvis det er første gang, lusene har besat dit barns hovedbund. Vil du være sikker på at undgå lus i hjemmet, så red regelmæssigt dit barns hår igennem med en tættekam.

Test din viden om lus

2. Kæm, kig og brug gerne en lup

Lusene graver sig så langt ned i håret som muligt, og derfor gælder det om at finde luppen frem og gå hårbunden grundigt efter.

Voksne lus er mellem to til tre millimeter, men når de er helt nyudklækkede, kan de være mindre end en millimeter. Lusenes farve kan svinge fra at være gennemsigtig gråhvid til meget mørk. Den mørke farve kommer, når lusene lige har suget blod.

Luseæggene er omkring 0,8 millimeter lange og sidder helt nede ved hårbunden. Når æggene er klækket bliver det tomme æg siddende på hårstrået og vokser ud med håret. Det er vanskeligt at se forskel på levende og klækkede æg, men sidder de mere end en centimeter fra hovedbunden, er der sandsynligvis tale om klækkede æg.

Sådan ser lus og luseæg ud

Husk, at hvis du finder lus eller æg, skal alle i familien have en tur med tættekammen.

3. Til kamp med tættekammen

Der findes flere metoder at komme lusene til livs på.

Kæmning er den billigste metode, og her skal du have fat i en lys tættekam med cirka 0,2 millimeter mellem tænderne. Put balsam i håret inden hver kæmning, og kæm håret grundigt hver anden dag i mindst 14 dage.

Der findes også forskellige lusemidler. Her skal du følge instruktionerne nøje, da det er vidt forskelligt, om produktet skal anvendes i tørt eller vådt hår, og hvor gammel man skal være, for at anvende midlet. Nogle midler kan anvendes på børn ned til to år, men ved de fleste midler er der en risiko for, at huden reagerer på det. Efter behandlingen skal du kæmme håret for at sikre dig, at du har fået alle lusene med.

4. Sådan undgår du, at lusene kommer igen

Lus kan kun overleve i op til to døgn væk fra hovedbunden. Derfor behøver du ikke gå amok med hovedrengøring og vask af hele garderoben, fordi du har fundet lus på dit barns hoved. Vil du være helt sikker på, at der ikke ligger lus og venter i dynerne, kan du vaske sengetøj og huer og lægge det i fryseren i et døgn. Eller bare lægge det langt væk i to døgn

Lus kan ikke leve i hår, der er mindre end fem millimeter langt, så en meget korthåret frisure er en oplagt løsning. Men mindre kan også gøre det. En almindelig korthårsfrisure mindsker nemlig også risikoen for lusebesøg. Ifølge eksperter kan det være en af grundene til, at piger oftere får lus end drenge.

Lusene fjerner sig nødigt fra hovedbunden, så som regel kræver det, at man 'stikker hovederne sammen' for, at lusene kan hoppe fra et hoved til et andet. I daginstitutioner og skoler, hvor børnene leger tæt sammen, er der derfor særlig stor risiko for at blive smittet. Alle kan risikere at få lus, og lus har ikke noget med hygiejne at gøre.

Lus er altså ikke noget at være flov over, og kun ved at informere daginstitutionen, skolen og andre, barnet er i kontakt med, kan du være med til at udrydde de små bæster og undgå at dit barn får lus igen.

Læs mere om lus på Netdoktor