70 procent af danskere over 65 år skal op og tisse om natten. Den ødelagte søvn leder til depression, forhøjet blodtryk og andre følgesygdomme.

Tissetrang, når man ligger under den lune dyne og sover, er ikke sjovt. Men de natlige toiletbesøg er ikke kun irriterende. Det er også direkte farligt for helbredet. Men mange er slet ikke bevidste om faren ved at skulle op flere gange om natten. Derfor sætter Netdoktor nu fokus på problemet med en kampagne.

Rikke Esbjerg, læge og direktør for Netdoktor, forklarer, at kampagnen skal gøre opmærksom på, at nattetisseri skal tages alvorligt. De ser det som en folkesygdom, fordi det har store konsekvenser for dem, der vågner om natten.

»Nattetisseri bliver et problem med alderen, fordi mange over 50 år producerer mere urin om natten. Hvis du er generet af nattetisseri, skal du tage dig selv alvorligt og snakke med din læge om det,« siger Rikke Esbjerg.

Det uskyldige besøg på toilettet kan gøre det svært at falde i søvn igen, derfor bliver søvnen ødelagt. Rikke Esbjerg fortæller, at forskning viser, at dårlig nattesøvn kan føre til flere følgesygdomme, såsom depression og nedtrykthed, forhøjet blodtryk, koncentrationsbesvær, diabetes, hjertekarsygdomme, svækket immunforsvar, overvægt og faldulykker. Derfor mener Rikke Esbjerg, at dem der lider af nattetisseri skal tage det alvorligt.

Det bekræfter søvnvejlederen Mikael Rasmussen og fortæller, at han især hjælper ældre med søvnproblemer i sin praksis. For mange af dem handler det om, de natlige toiletbesøg udvikler sig til flere timers mareridt, hvor de ligger vågne i sengen.

»Evnen til at sove bliver dårligere med alderen. Det er et vilkår. Hvis de ikke får det antal timers søvn, de har behov for, så påvirker det helbredet efter få måneder. Flere år med dårlig søvn kan lede til en tidlig død,« siger Mikael Rasmussen.

Der er mange odds imod en god nats søvn, når man bliver over 50 år. Det handler for eksempel om, at de ikke producerer lige så meget søvndyssende hormon, som yngre gør, forklarer Mikael Rasmussen. Derudover skal ældre også generelt tisse mere om natten, fordi deres blære er mindre elastisk og dermed ikke kan holde på lige så meget urin.

For otte ud af 10 over 50 år skyldes toiletbesøgene om natten, at de producerer mere urin i løbet af natten i forhold til, da de var under 50 år, siger Rikke Esbjerg, læge og direktør for Netdoktor. Men det behøver man ikke at leve med, forklarer hun.

»Nattetisseri skyldes især alderdom, men man skal ikke lade problemet stå til. Grå stær er også et alderdomsfænomen, men alligevel kan det være godt at blive opereret og få et meget bedre syn. Nattetisseri kan virkelig forstyrre nattesøvnen og give problemer i dagligdagen. Derudover er der risikoen for at falde og komme alvorligt til skade. Der er altså god grund til at gøre noget ved det,« forklarer Rikke Esbjerg.

Rikke Esbjerg henviser til, at der nu findes et lægemiddel, der kan nedsætte produktionen af urin om natten. Dermed kan man få sin søvn tilbage og blive liggende under dynen. Derfor håber de, at kampagnen kan få flere til at søge sin læge og dermed få et bedre helbred.

Men helt lavpraktisk kan dæmpet lys på badeværelset også afhjælpe søvnproblemerne, fortæller søvnvejlederen Mikael Rasmussen.

»Det er en rigtig god ide, at du ikke tænder det skarpe lys på badeværelset. Det øjeblik du tænder lyset, så nedsætter du det søvndyssende stof. Få installeret en lampe, som udsender et dæmpet og blødt lys, hvor du stadig kan se, så du ikke falder,« siger Mikael Rasmussen.