Samfundet må som aldrig før punge ud til patienter efter fejl hos praktiserende læger. Især kræft opdages for sent.

’Kræft? Arh, du er da bare kommet i overgangsalderen.’ Danskerne søger som aldrig før om erstatning for fejl begået af egen læge. Tal fra Patienterstatningen viser, at syge danskere sidste år fik tilkendt 76,5 mio. kr. i erstatning for fejl begået af læger. Det er en markant stigning i forhold til 2012, hvor det tilsvarende beløb var 49,3 mio. kr.

Samtidig er der en støt stigning i antallet af anmeldelser til Patienterstatningen om fejl begået af alment praktiserende læger. Sidste år anmeldte 809 patienter behandlingsskader begået af deres læge, mens antallet i 2012 og 2011 lå på henholdsvis 752 og 666 anmeldelser. Og det er ikke bare smålidelser, som lægerne overser eller forveksler med andre sygdomme.

Alvorlige følger
Direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast fortæller, at skader, der er opstået, fordi ens læge overser alvorlige sygdomme, fylder en hel del i statistikken. Især oversete symptomer på kræftsygdomme kan give store erstatningssummer.

- Det skyldes, at en overset diagnose kan få meget alvorlige følger for patienten, hvis der f.eks. er tale om en kræftsygdom.

Sagerne kan derfor afføde en stor erstatning til patienten, og det gælder selvfølgelig især i de tilfælde, hvor patienten desværre ender med at dø på grund af den oversete diagnose, siger Karen-Inger Bast, der understreger, at hun ser stigningen som et udryk for, at både patienter og læger er blevet mere opmærksomme på at anmelde skader. Et eksempel er blærekræft, som de alment praktiserende læger forveksler med blærebetændelse.

Se grafikken på din mobil her.

Læs mere i BT mandag