I en ny fotoudstilling i København og Odense sætter tolv mænd ansigt på den sårbarhed og alvor, der er forbundet med sygdommen prostatakræft. Håbet er, at udstillingen vil skabe mere fokus på livet under og efter prostatakræft samt aflive tabuet omkring sygdommen.

Manglende erektion og problemer med at holde på vandet er måske ikke emner, man har lyst til at tale om. Ikke desto mindre er det konsekvenser, som mange mænd med prostatakræft lever med i hverdagen.

Men med lanceringen af en ny fotoudstilling håber Prostatakræftforeningen, PROPA, nu at komme tabuerne omkring prostatakræft til livs. Det sker ved, at tolv prostatakræftramte mænd gennem hver deres portræt taget af professionelle fotografer fortæller om livet under og efter kræften.

Foto: Jan Grarup
Vis mere

Portrætterne rummer både sorgen, smerten og alvoren ved at skulle forholde sig til en livstruende sygdom og de spor, sygdommen sætter i livet bagefter, hvor eksempelvis det at være seksuel aktiv er en udfordring. Men samtidig afspejler billederne også de nyfundne glæder ved livet, som mange af mændene har oplevet; Rejser, en skyfri himmel på en sommerdag, spontanitet i hverdagen og intim nærhed med deres ægtefælle på nye og anderledes måder.

Foto: Piet Simonsen
Vis mere

Ca. 31.000 mænd lever med prostatakræft, og hvert år får 4.400 mænd diagnosen. Det svarer til, at tolv mænd dagligt får beskeden om, at deres liv er forandret for altid - og netop derfor hedder udstillingen også '12 mænd står frem'. Om 15 år vil 37 pct. flere mænd blive ramt af sygdommen, viser fremskrivninger, som Sundhedsstyrelsen har lavet. Og netop derfor er det vigtigt med tiltag, som kan knuse tabuerne, forklarer overlæge ved Urologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Michael Borre.

»Både ved operation og ved kastrering kommer mange mænd til at tisse i bukserne og gå med ble, ligesom de mister rejsningen. Og det berøver virkelig livskvaliteten, så det er ikke nogen sygdom, man går rundt og praler med at have. Mænd har det måske også sværere end kvinder med at fortælle om de svære ting i livet,« siger Michael Borre.

Foto: Per Dreyer
Vis mere

Også i Aarhus, hvor Michael Borre arbejder til daglig, har man iværksat tiltag, som skal hjælpe mænd med prostatakræft til at få et fællesskab, hvor de kan tale frit om deres oplevelser, samtidig med at glæden ved livet får lov at fylde igen. Et af tiltagene er fodboldholdet FC Prostata, hvor mænd kan mødes over et spil fodbold.

»De her mænd begynder at kunne lege igen og har nogen, som de kan snakke med – også om svære ting. Det er leg, sammenhold og skurvognssnak. Og udover de sundhedsmæssige fordele giver det at løbe efter en bold også et holdsammenhold, hvor man passer på hinanden. Det giver livslyst. Jeg har haft patienter, der følte, at de nærmest var døde, men pludselig oplever de, at de stadig er her og kan tage del i livet,« siger han.

Foto: Claus Bjørn Larsen
Vis mere

Uanset om der er tale om fodbold eller foto, så mener Michael Borre, at der bør være større fokus på prostatakræft og forskning i sygdommen.

»Kvinder og brystkræft har fået meget mere opmærksomhed end mænd og prostatakræft, så de nye initiativer på området kan være med til at sikre det image og den opmærksomhed, som forhåbentligt gør, at man bliver bedre til at behandle,« fortæller Michael Borre.

Hos PROPA håber man, at udstillingen med de tolv billeder giver flere lyst til at tale om prostatakræft, for ifølge landsformand for foreningen, Axel Petersen, er samtalen afgørende for, at udfordringerne og livet efter sygdommen bliver nemmere at tackle.

’Jeg troede bare, det var en infektion’

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Da 56-årige Tommy Birkegaard første gang opdagede blod i sin sæd, slog han det hen som en infektion – det skulle dog vise sig at være mere alvorligt end bare det.

Da han læste om blod i sæd på nettet, var en af mulighederne, at det blot kunne være en infektion. Derfor var det nok ikke noget alvorligt, tænkte den dengang 51-årige Tommy Birkegaard, da han oplevede det på egen krop tilbage i 2012.

»Jeg tænkte måske også, at det kunne være prostatakræft, men jeg slog det hen, da det gik i sig selv,« siger han.

Efter et års tid oplevede han dog igen, at der var blod i sæden. Denne gang gik han så til lægen, og de bange anelser blev til virkelighed. Prostata var forstørret, og en biopsi, foretaget i feb. 2013, viste, at det var kræft.

»I det øjeblik, jeg fik beskeden, blev benene virkelig fejet væk under mig. Det har nok været det værste tidspunkt i hele det forløb, jeg har været igennem. Angsten væltede ind over mig. Jeg var bange for at skulle opereres og for, hvordan tingene så ville blive fremover,« siger Tommy Birkegaard, der bor sammen med sin hustru i Tilst.

Tommy Birkegaard fra Tilst ved Aarhus har overlevet prostatakræft.
Tommy Birkegaard fra Tilst ved Aarhus har overlevet prostatakræft. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Tommy Birkegaard er en af 12 mænd, der i en ny fotoudstilling har ladet sig fotografere for at sætte fokus på prostatakræft. Han har haft kræft to gange – én gang som 32-årig i testiklerne – og anden gang i prostata.

Det har mest været tanker om rejsningsbesvær og problemer med at holde på vandet, der har fyldt hos den nu 56-årige mand.

»Jeg fik besked om, at det trods alt var på et tidligt stadie, det var blevet fundet, og at operationen ville fjerne det hele. Derfor havde jeg ikke fornemmelsen af at være tæt på kanten. Jeg tænkte mere på impotens og vandladningsproblemer,« siger han.

Tommy Birkegaard har været sammen med sin hustru siden 1992, og de har været gift siden 1998. De har ingen børn sammen, men hun har to voksne døtre på 30 og 35 år fra et tidligere forhold. Båndet mellem dem har vist sig at være stærkt. For selvom erektionen ganske rigtig udeblev efter operationen, og det har været lidt sværere at holde på vandet, er hun blevet ved hans side.

»Det var nedslående ikke at kunne få rejsning, man føler sig lidt som en andenrangsmand. For der ligger jo en stor maskulinitet i det. Men efter nogen tid var jeg ikke længere nervøs for, at hun skulle forlade mig. Hun sagde, jeg stadig var værd at samle på,« ler Tommy Birkegaard.

Tommy Birkegaard fik en 'sygdomsfanger' af sit fem-årige barnebarn, da han avr alvorlig syg. I dag, efter han er erklæret rask, hænger den stadig i hans soveværelse.
Tommy Birkegaard fik en 'sygdomsfanger' af sit fem-årige barnebarn, da han avr alvorlig syg. I dag, efter han er erklæret rask, hænger den stadig i hans soveværelse. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Parret har dog fundet ’andre måder at være sammen på’, og ca. 4-5 mdr. efter operationen kom erektionen langsomt tilbage, så parret i dag kan have sex på almindelig vis. Dog uden sædafgang.

»Til at begynde med er det noget specielt, at der ikke er sædudløsning. Men på uforklarlig vis er det blevet en mere intens oplevelse at opnå klimaks,« siger han.

Tommy Birkegaard håber på, at fotoudstillingen kan få flere mænd til at gå tidligere til lægen og være opmærksom på eventuelle symptomer som dem, han selv oplevede.

»Som mand er man jo nok lidt mere tilbageholdende med at gå til læge, men måske det kan være med til at oplyse lidt mere. Det er jo en alvorlig sygdom,« siger han.