På trods af lægers anbefaling om behandling på hospice eller af palliativt team, dør hver femte kræftpatient, før det lykkes at få hjælp.

I 2011 døde 200 kræftpatienter uden at have fået den hjælp, de havde brug for i form af en specialiseret indsats på hospice eller af et såkaldt palliativt team. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Tallene stammer fra Dansk Palliativ Databases årsrapport 2011. Specialiseret palliativindsats er en behandling, der skal lindre symptomer og afhjælpe problemer i forbindelse med livstruende sygdom, forklarer Mogens Grønvold, der er overlæge på Bispebjerg Hospital og professor i palliativ indsats ved Københavns Universitet.

- Men i over 20 procent af sagerne, hvor specialister og henvisende læger har haft en plan om at sætte ind med den her type behandling, er det ikke lykkedes. Det synes jeg, er ret dramatisk. Man skal desuden tænke på, at ud over de patienter, som blev henvist, men ikke nåede at blive modtaget, der er formentlig yderligere en stor gruppe, som havde behovet, men ikke blev henvist, siger han til avisen.

I 1929 tilfælde nåede patienter i 2011 ikke at få den fornødne lindring eller hjælp. Mogens Grønvold mener, at patienterne blev henvist for sent i deres sygdomsforløb, eller at der ikke var kapacitet til at tage sig af den syge.

Tallene bekymrer også Tove Vejlgaard, der er overlæge i Palliativt team Vejle og formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin.

- Man bør se nærmere på, om det skyldes procedure, eller om der er en undernormering. Vores mål i Vejle er at nå ud til patienten, inden der er gået fem arbejdsdage, fra de bliver henvist. Men visse steder i landet går der op til flere uger, og nogle af patienterne er simpelthen døde eller bliver i stedet akut indlagt på sygehuset, fordi situationen i hjemmet er uholdbar. Det er meget uheldigt, siger hun.

Tallene fra rapporten viser ifølge avisen store regionale forskelle. I Region Syddanmark er det kun syv ud af 10 døende kræftpatienter, der kommer til inden for den tidsfrist på 10 dage, der anses for tilfredsstillende, mens det gælder for ni ud af 10 patienter i Region Midtjylland.

BNB