Hvis du bliver bidt af en skovflåt, kan den lille blodsuger overføre farlige sygdomme. Det er allerede kendt, at flåter kan smitte mennesker med Borrelia og hjernebetændelsen 'TBE', men nu afslører en ny undersøgelse af danske skovflåter, at de små dyr også kan overføre to nyopdagede blodparasitter til mennesker. Det skriver Dagens Medicin.

Når foråret kommer, betyder det samtidig, at flåterne begynder at blive aktive i de danske skove. Antallet af flåtbårne sygdomme stiger i Danmark, viser en ny analyse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen viser, at seks pct. af i alt 800 indsamlede skovflåter i Syd- og Sønderjylland, Vestjylland samt Sydfyn var inficerede med den malaria-lignende Babesia-parasit, Babesia microti. Derudover var én pct. inficeret med Babesia venatorum. Begge typer kan ifølge Statens Serum Institut føre til sygdom hos mennesker.

Fundet overrasker forskerne ved Statens Serum Institut og KSL Consulting, der har samarbejdet om indsamling og analyse af de danske skovflåter. Ifølge dem er syv pct. en relativ høj forekomst sammenlignet med andre europæiske lande.

- Babesia er muligvis underdiagnosticeret. Det er svært at sige, for sygdommen forløber tilsyneladende mildt, og der er stort set ingen karakteristiske symptomer. Men meget tyder på, at flåter smitter mennesker hyppigere end oprindelig antaget, siger overlæge ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak til Dagens Medicin.

Ligesom Malaria-parasitten angriber, ødelægger Babesia-parasitten også de røde blodlegemer. Symptomerne kan bl.a. være feber, lav blodprocent eller mørkfarvet urin, der skyldes farvestof fra de nedbrudte blodlegemer. Hos raske personer er forløbet normalt mildt, men det for folk uden milt eller med nedsat immunforsvar kan være dødeligt.

At antallet af flåtbårne sygdomme stiger i Danmark, kan bl.a. hænge sammen med klimaforandringer. Forskerne opfordrer de praktiserende læger til at være opmærksomme på, at smitterisikoen fra flåter kan være i hastig forandring.

Skulle du være så uheldig at blive bidt af en flåt, giver naturvejleder Jes Aagaard gode råd til, hvordan du fjerner en flåt.