Dødeligt syge kvinder, der lider af en særligt aggressiv form for brystkræft, får nu fornyet håb for at forlænge levetiden betydeligt.

Hvis de bliver behandlet med den nye form for kræftmedicin Perjeta, kan de nemlig leve hele 15,7 måneder længere. Det viser et nyt stort internationalt studie, der blev præsenteret på de europæiske kræftlægers kongres, European Society for Medical Oncology (ESMO), i den spanske hovedstad, Madrid, søndag, skriver Politiken.

Den aggressive brystkræft-type hedder HER2-positiv, og lider en kvinde af den, dør hun i gennemsnit tre et halvt år efter, den første spredning bliver opdaget af lægerne. Men behandles hun med Perjeta samtidig med den almindelige behandling, kan hun leve et år og fire måneder længere. Det vil altså sige, at en HER2-positiv-ramt kvinde i gennemsnit først dør knap fem år efter, sygdommen opdages.

»Det her er et vigtigt og imponerende resultat og glædeligt for kvinder med HER2-positiv brystkræft. Det er meget sjældent, at vi ser så store levetidsforlængelser som disse 15 måneder. Så det her er helt specielt,« siger overlæge på onkologisk afdeling på Rigshospitalet Bent Ejlertsen, der også er lægelig leder af Danish Breast Cancer Cooperative Group, til Politiken.

Perjeta blev i april sidste år godkendt til brug i Danmark, og Danske Regioner skønner, at det vil koste 36 millioner kroner skattekroner årligt at bruge lægemidlet på de kræftramte kvinder, der har gavn af det.

Bent Ejlertsen forklarer over for Politiken, at Perjeta er et antistof, der blokerer for HER2-receptorerne, og det gør, at kræften ikke spredes så hurtigt hos kvinderne. Dermed kan de leve længere, selvom de ikke kan kureres.

Overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten er »rigtig glad« for resultatet.

»Det er en gruppe kvinder, som har en forholdsvis dårlig prognose, så derfor er det jo dejligt, at vi kan give dem et bedre tilbud og virkelig forlænge deres liv betydeligt. Det er jo banebrydende, når man kan forlænge en kvindes liv med over et år, selvom hun har spredning fra sin brystkræft,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

4.500 kvinder rammes årligt af brystkræft - heraf får omkring 500 den særligt aggressive form HER2-positiv.