290.000 danskere har allerede fået konstateret diabetes, mens yderligere 245.000 menes at have det uden at vide det endnu. Den knap halve million danskere bør ikke blot holde nøje øje med deres blodsukker, men også med alarmsymptomer på kræft.

Verdens førende forskere var i sidste uge samlet i Berlin på den internationale diabeteskongres EASD. Her har man samlet den store mængde forskning, der nu tydeligt konkluderer, at diabetikere har større risiko for at få kræft, samt risikerer at dø af sygdommen tidligere end andre kræftpatienter.

LÆS OGSÅ: Se om du har risiko for at diabetes
 

Det fortæller professor ved Aarhus Universitet Jørgen Rungby, der deltog i kongressen,

- Der er nu lavet rigtig mange store befolkningsundersøgelser om sammenhængen mellem type 2-diabetes og visse kræftformer. Patienter med type 2-diabetes har en øget forekomst af visse typer af kræftformer, især de der er hormonfølsomme. Der er kommet flere nye og større tal på området, og konklusionen her i Berlin er, at der er en sammenhæng, siger Jørgen Rungby.

Køb adgang til BT PLUS og lær at forebygge diabetes

En grund til sammenhængen kan være, at mange af de samme problemer ligger til grund for de to sygdomme, mener seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Søren Friis:

- Der er en lang række risikofaktorer, som er ens for både kræft og diabetes. Særligt overvægt spiller en stor rolle, siger han og fortæller, at man ofte opdager en kræftdiagnose hos ældre diabetikere kort efter, de er kommet i behandling for diabetes.

- Typisk får de jo foretaget en masse undersøgelser og taget blodprøver, og så opdager man i dette forløb, at de også har kræft.

Forveksler symptomer

Undersøgelser har tidligere vist, at diabetikere ofte overser kræftsymptomer, fordi de forveksler dem med symptomer på diabetes. Derfor bliver de sjældnere screenet, og kræften kan derfor være mere fremskreden, når den opdages, hvilket ligeledes øger risikoen for at dø.

Der er derfor god grund til at lade sig undersøge, hvis man oplever symptomer, som kunne være tegn på begge sygdomme.

- Både diabetikere og læger skal være opmærksomme på symptomerne, ligesom de ville være, hvis man ikke var diabetiker. Man skal ikke skyde kræftsymptomerne ind under sukkersygen, og så lade være med at undersøge patienten, siger Jørgen Rungby.

Køb adgang til BT PLUS og lær at forebygge diabetes

Højere dødelighed

Undersøgelser har vist, at der er op til 60 pct. større risiko for at dø af bugspytkirtelkræft, hvis man er diabetiker, og 49 pct. større risiko for at dø af brystkræft. Det samme er gældende for kræftformer, som bryst-, lever-, bugspytskirtel-, endetarms-, prostatakræft. Det er ikke kun diabetikere, der bør tage rådene alvorligt. Undersøgelser har vist, at også personer med prædiabetes er i farezonen for blandt andet leverkræft. Ifølge Diabetesforeningen har 750.000 danskere prædiabetes, der betegnes ved, at man har for højt blodsukker, men endnu ikke højt nok til at få diagnosen diabetes.

- Det er dog ikke sådan, at man kan sige, at ved at undgå diabetes undgår man kræft, men risikoen er øget, hvis man har diabetes, siger Jørgen Rungby.

FAKTA OM DIABETES

290.000 danskere har diabetes

245.000 danskere har diabetes uden at vide det

750.000 danskere har forstadier til diabetes

12 danskere dør hver dag af diabetes

76 danskere får hver dag konstateret diabetes

86 mio. kroner koster diabetes hver dag det danske samfund

80 pct. lider af type 2- diabetes

Kilde: Diabetes.dk

LÆS MERE: Tjek dit blodsukker på Netdoktor.dk