Mange danskere elsker at sætte tænderne i en god, rød bøf. Men et nyt stort studie viser, at det kan øge risikoen for kræft, hjertesygdomme og diabetes betydeligt, hvis du spiser for meget okse-, kalve-, lamme- eller svinekød.

Der er god grund til at tænke sig om en ekstra gang, før du sætter kniv og gaffel i svinekoteletten, frikadellen eller bøffen på tallerkenen. Det skriver Ugeskrift for Læger.

En stor undersøgelse styrker nu tidligere beviser for, at der er en sammenhæng mellem rødt kød og risikoen for at få en række alvorlige sygdomme. Studiet opsummerer de seneste 5-10 års metaanalyser af sammenhængen mellem indtagelsen af rødt kød, i særdeleshed forarbejdet rødt kød, og kræft, hjertesygdomme og diabetes.

Rødt kød er kød fra firbenede dyr, for eksempel okse-, kalve-, lamme- eller svinekød – uanset om det er gennemstegt eller ej. Forarbejdet kød er defineret som røget, saltet og nitritkonserveret kød, som for eksempel kan være kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon.

Studierne viser, at en daglig indtagelse af mere end 50 gram forarbejdet kød kan øge risikoen for tyktarmskræft og kræft i bugspytkirtlen med 20 procent. For hjertekarsygdomme og diabetes er risikoen forøget med 25-30 procent. Den samlede dødelighed var øget med 22 procent pr. 50 gram stigning i indtagelsen af forarbejdet rødt kød, og der var også en markant forøget risiko for både død af kræft og hjertesygdomme.

Undersøgelsen er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ‘Journal of Internal Medicine.’

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser mange danskere for meget rødt kød. Mens de fleste kvinder spiser den anbefalede mængde kød, gælder det kun for halvdelen af mændene. Begge køn spiser generelt for meget kødpålæg.

Kræftens Bekæmpelse ser med stor interesse på den nye undersøgelse.

»Det er tankevækkende, at en høj indtagelse viser øget risiko for ikke kun en række kræftsygdomme, men også for kardiovaskulær sygdom og type 2-diabetes. Der er derfor rigtig god grund til at følge de officielle danske kostråd om at begrænse indtagelsen af rødt kød til maksimalt 500 gram om ugen, og kun en lille del af dette bør være forarbejdet kød som bacon, pølser og skinke,« siger forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland til Ugeskrift for Læger.

Det røde kød er dog ikke kun en synder, da størstedelen af det protein, danskerne får, kommer fra kød og kødprodukter. Det røde kød bidrager også med flere vigtige næringsstoffer som jern, zink, B12-vitamin og essentielle aminosyrer.