Vi ved ikke meget om, hvorfor nogle mennesker udvikler demenssygdommen Alzheimers sygdom. Arv og miljø kan være forklaringen - men et nyt studie peger nu ganske overraskende på, at sygdommen måske også kan være smitsom. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har studeret otte mennesker, som i sin tid skulle have en indsprøjtning af væksthormon, der var udtrukket fra andre mennesker. En praksis, som er ophørt i dag, hvor væksthormon fremstilles kunstigt og gives til børn, som mangler hormon til at vokse.

Uheldigvis for de otte mennesker var lægerne uvidende om, at de samtidig smittede dem med den dødelige sygdom Creutzfeldt–Jacobs. Sygdommen endte med at tage livet af patienterne.

Nu har forskerholdet fra Institute of Neurology ved University College London fundet ud af, at de otte kan have været endnu mere uheldige end først antaget; patienterne ser nemlig også ud til at være blevet smittet med Alzheimers sygdom. Dermed viser studiet, at Alzheimers sygdom muligvis kan smitte gennem hjernevæv, skriver Videnskab.dk.

»Det er helt nyt, for vi ved jo ikke, hvorfor Alzheimers sygdom opstår. Forskerne siger her, at vi kan give Alzheimer-forandringer ved at putte et sygt protein ind i hjernen, og så spreder det sig på samme måde som de her prioner (i Creutzfeldt-Jacobs sygdom, red.), og det er uhyggeligt at tænke på. Det sætter altså en kædereaktion i gang i hjernen, hvor proteinerne omdanner sig, klumper sammen og laver skade,« siger Steen Hasselbalch fra Nationalt Videnscenter for Demens og professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet til Videnskab.dk. Han har læst det nye studie, men er ikke en del af forskningen.

Med den nye viden i baghånden kan lægerne nu være opmærksom på, at Alzheimers teoretisk set kan smitte gennem for eksempel operationsinstrumenter. Risikoen er dog meget lille, fortæller Steen Hasselbalch.

»Først skal man se, om det her virkelig kan passe, og så skal man være opmærksom på ved ganske særlige hjerneoperationer, at der er den her risiko, hvis man opererer på personer med Alzheimers sygdom. Og det vil jo være meget usædvanlige situationer, så det er ikke noget, man skal være bekymret for,« siger Steen Hasselbalch.

BNB