Hvis du døjer med kløe i øjnene og en næse, der løber, når pollensæsonen raser, skal du sørge for at tage din medicin. En ubehandlet pollenallergiker kan nemlig være lige så farlig bag rattet som en bilist med spiritus i blodet.

Det viser et hollandsk studie. De hollandske forskere har dokumenteret, at bilister med ubehandlet pollenallergi kan være lige så farlige i trafikken som personer, der har en alkoholpromille i blodet på 0.5, der er den maksimale tilladte grænse for at køre bil i Danmark.

Det skriver videnskab.dk

Forskerne bag forsøget udsatte i deres undersøgelse en række forsøgspersoner for kunstigt pollen. Derefter sendte de dem på motorvejen, hvor de kørte med 90 kilometer i timen.

Allergi? Få den korrekte behandling - og nyd sommeren - Læs guiden på BT PLUS

Og forskellen på bilisternes kørsel viste sig at være markant dårligere, efter de var blevet udsat for pollen.

- Ingen kører i en helt lige linje, men vi ved fra tidligere studier, at der er en klar sammenhæng mellem alkoholindtag, og hvor meget man slingrer. Folk med en alkoholpromille på 0,5 slingrer for eksempel i gennemsnit 2,4 centimeter mere end en almindelig bilist, mens deltagerne i vores studie i gennemsnit øgede deres slingren med 2 centimeter, siger adjunkt Eric Vuurman fra Universitetet i Mastricht til Videnskab.dk.

Men Eric Vuurman pointerer, at resultatet af undersøgelsen er præget af, at forsøgspersonerne blev undersøgt umiddelbart efter, de blev udsat for pollen. I virkeligheden kan det faktisk vise sig at være værre, da der i 'den virkelige verden' også følger andre symptomer med pollenallergi.

- Høfeberen påvirker din koncentration, og hvis din opmærksomhed samtidig også påvirkes af andre ting, så kan du ret hurtigt overskride grænsen for, hvad der er forsvarligt. Man skal tænke på, at i vores forsøg har folk haft det fint indtil det øjeblik, hvor de har fået en pollendosis i vores laboratorium. Sådan vil det jo ikke være under naturlige omstændigheder, hvor folk ofte har haft mindst nogle dage med allergisymptomer og dårlig søvn, siger Eric Vuurman til Videnskab.dk.