Danske sclerose-patienter rejser nu til udlandet for at blive opereret for den frygtede sygdom sclerose, der ellers betragtes som uhelbredelig.

B.T. har kendskab til mindst seks danske patienter, der er blevet opereret med en helt ny metode, samt yderligere tre, der er blevet scannet og har fået diagnosen CCSVI, som der hverken scannes eller behandles for i Danmark.

Alle melder om klar forbedring af deres ellers uhelbredelige sygdom.

Men Bertel Haarder og det danske sundhedsvæsen tøver.

Selvom der i Danmark kun tilbydes medicin, der i bedste fald udskyder eller undertrykker nogle af sclerosens symptomer på dens vej mod hjerneskade og lammelse af centralnervesystemet.

Og cirka hver tredje scle-rose-patient ender i en kørestol.

Men både sundhedsministerens og lægernes svar til de mere end 10.000 danske sclerose-patienter er et nej til både forskning og eksperimentel behandling.

- Vi vil hellere vente og se, hvad der sker i udlandet, før vi går med i det. Frem for at gå igang med noget, der ikke er en relevant behandling. Der er mange forsøg i gang. Blandt andet flere steder i USA, siger overlæge Morten Blinkenberg, Rigshospitalets sclerose-klinik.

Opereret i Polen

Men en sclerose-ramt har ikke tid til tøven.

- Det er som at få livet tilbage. Nu kan jeg lægge hovedet tilbage og se op i himlen uden at blive rundtosset. Jeg kan endda hoppe, siger Anders Pertho, der samtidig med Kenneth Bovbjerg blev opereret i Polen - for egen regning - i marts måned i år.

Kenneth har fleksjob som optiker mentor, Anders arbejder som elektriker hos DSB. Og det har han tænkt sig at blive ved med.

- Jeg tænker mere klart, jeg taler mere rent, jeg har fået en bedre kulør, og jeg kan endda løbe lidt, siger Anders, mens Kenneth nikker.

- Kort tid efter operationen føltes, det som om trykket lettede. Det var en ubeskrivelig følelse, siger Kenneth, der også har oplevet mærkbare forbedringer efter det forholdsvis enkle indgreb på Polish/American Heart Hospital, hvor også den 30-årige kvinde Mona Alahverdi fra Århus har fået en Liberation Treatment:

Gik 15-16 meter

- To timer efter operationen havde jeg varme fødder og hænder. Det har jeg ikke haft i to år. Jeg har det meget bedre nu. Det er, som om trykket er lettet. Min krop er slet ikke så tung mere, og jeg er holdt op med at ryste, siger Mona, der har siddet i kørestol i de sidste 13 måneder.

- I sidste uge gik jeg 15-16 meter med en rollator, siger hun med et triumferende smil i stemmen.

I dag er hun på førtidspension, men hun vil gerne tilbage på arbejdsmarkedet og bruge sin uddannelse som NLP-terapeut.

Hverken Kenneth, Anders eller Mona synes, sundhedssystemet lytter til dem.

- Jeg er vildt vred over, at de ikke vil gå ind i det her. Min neurolog på Århus Kommunehospital grinede ad mig, da jeg fortalte om Liberation Treatment. Jeg tror, det handler om, at neurologerne ikke vil indrømme, at de måske tager fejl, siger Mona, der har måttet betale 29.000 kr. for operation samt scanning.

- Jeg har ikke råd, men det gælder om at komme tilbage til livet, arbejdet og vennekredsen, siger Mona til B.T.

- Hvis det nu viser sig at være så lovende, som det tyder på, så ville samfundet også spare penge, hvis bare vi kunne bremse sygdommen. Der bruges omkring 400 mio. kr. årligt på medicin til sclerose-ramte og tænk på de penge, der bruges på førtidspension, sagsbehandlere, hjemmehjælp og fysioterapi, siger Kenneth Bovbjerg.

- Og bortset fra den menneskelige side, kunne det være en lukrativ forretning, hvis de scannede og opererede i Danmark. Med det vi i forvejen kan med ballonoperationer i hjertet, burde det være Danmark, folk strømmede til for at få hjælp og ikke omvendt, siger Anders Pertho.