De europæiske lægemiddelmyndigheder EMA har indledt en undersøgelse af tre kolesterolsænkende lægemidler, efter at nye resultater har sået tvivl om midlernes effekt i forhold bivirkninger. Det skriver DagensPharma.

De tre midler er Tredaptive, Trevaclyn og Pelzont, der bruges til at sænke LDL-kolesterolet og triglycerider samt øge det gode HDL-kolesterol i blodet. I den senere tid har der særligt været tale om, at de mange patienter, der ikke kan sænke deres kolesterol med sund kost og statiner kunne overveje at skifte til nicotinsyrer som Tredaptive.

Tredaptive er kommet i myndighedernes søgelys, efter en stor undersøgelse har vist, at medicinen ikke virker efter hensigten. Det nye studie baserer sig på 25.673 hjertesyge patienter fra flere lande - heriblandt patienter fra Danmark.

De foreløbige resultater tyder på, at Tredaptive ikke har bedre effekt end statinbehandling alene, når det gælder hjerte-kar-sygdomme som f.eks. hjerteanfald og slagtilfælde. Derudover giver Tredaptive-behandlingen flere alvorlige, men ikke-dødelige, bivirkninger. Producenten bag medicinen, lægemiddelfirmaet MSD, har selv informeret offentligheden om resultaterne.

Tjek symptomerne for forhøjet kolesterolindhold i blodet på Netdoktor.dk.

De europæiske lægemiddelmyndigheder (EMA) har derfor indledt en undersøgelse af Tredaptives sikkerhed og effekt. Nye retningslinjer ventes i løbet af januar, og indtil da anbefaler EMA, at ingen nye patienter får ordineret lægemidlet.

Sundhedsstyrelsen oplyser til bt.dk, at Danmark selvfølgelig vil følge de konklusioner, som EMA’s faglige komiteer kommer frem til.

- Rådet til danskerne, som måtte være i behandling med et af lægemidlerne, er (som hos EMA) at fortsætte uændret indtil videre. Er de bekymrede, bør de tale med deres læge om anden behandling. Rådet til lægerne er også som hos EMA, at man bør være tilbageholdende med at sætte nye patienter i behandling indtil videre, siger Steffen Thirstrup, der er chef for Sundhedsstyrelsens enhed for lægemiddeludvikling til bt.dk.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den i næste uge vil informere de danske læger om sagen i nyhedsbrevet 'Nyt Om Bivirkninger'.

Hjerteforeningens formand, overlæge, dr.med. på Odense Universitetshospital Henrik Steen Hansen, er også enig i EMA’s vurdering.

- De patienter, der allerede er i behandling med Tredaptive, bør dog ikke stoppe med at tage pillerne, men i stedet tale med deres egen læge først. Så må vi afvente EMA’s endelige vurdering, siger Henrik Steen Hansen.

Tredaptive-lægemidlerne har været godkendt på det europæiske marked siden 2008. Godt 1.100 danskere var i 2011 i behandling med lægemidlet.

Ifølge Tredaptives indlægsseddel er rødme en meget almindelig bivirkning. Andre bivirkninger, som ses hos op mod hver 10. bruger er mavesmerter, diarré, kvalme, opkastning, påvirkning af leverens funktion, hovedpine, ændring i hudens følesans, hudkløe, hududslæt og nældefeber.

Er du i risikozonen for en hjertesygdom? Bliv klogere på dit hjerte og dit blod på Netdoktor.dk.