Mareridtsbakterier. Sådan har de amerikanske sundhedsmyndigheder døbt CRE-bakterierne, der lige nu er i stigning i Danmark, fordi der næsten ikke findes nogen typer antibiotika, der kan slå dem ned.

Spredningen af CRE-bakterierne i Danmark er gået fra at befinde sig på stadie 1 til at være på stadie fire ud af fem i løbet af fem år, viser en ny risikovurdering fra EU, og det er ikke noget, man er glade for på Statens Serum Institut.

»Antallet af CRE-bakterier i Danmark er helt klart i stigning, og det er også derfor, vi holder ekstra meget øje. Vi er ikke færdige med at opgøre tallene fra 2015, men vi regner med, at der vil være cirka 1,5 gang så mange tilfælde som i 2014, hvor vi fandt 55 resistente gener i 48 patienter,« siger speciallæge i klinisk mikrobiologi fra Statens Serum Institut Ute Wolff Sönksen til metroxpress.

Af samme årsag har Statens Serum Institut iværksat en mere omfattende indrapportering for hospitalerne, i håb om at man kan forebygge, at bakterierne spreder sig endnu mere.

Infektioner med CRE-bakterier er uhyggelige, fordi de næsten er umulige at behandle, og forskning har vist, at patienter med alvorlige CRE-infektioner har en dødelighed på mellem 30 og 75 procent.

»Den er en af de mest bekymrende bakterier i verden. At kalde den for ‘mareridsbakterien’ er helt rimeligt, for den er vældig god til at sprede sig, og vi frygter den alle, da det er vores overlevelse, som er på spil – især blandt de syge på hospitalerne,« siger professor og overlæge Henrik Torkil Westh til metroxpress.

Han oplyser, at den resistente bakterie især kan resultere i døden i forbindelse med med lungebetændelse og blodforgiftninger.