De skulle hjælpe ham i kampen mod skizofreni, men lægens piller havde den stik modsatte effekt. Bertel Rüdinger fik lyst til at dø.

- Jeg mener, at Leponex burde afskaffes. For der er rigtig mange bivirkninger, og det er ikke værdigt, siger den 37-årige farmaceut Bertel Rüdinger.

Godt 3.000 danskere er hårdt ramt af skizofreni, og Bertel Rüdinger er en af dem. Når sygdommen raser, er sidste udvej ofte det kontroversielle præparat Leponex, der ofte giver et væld af ubehagelige bivirkninger.

Nedsat immunforsvar, fedme, overspisning, ekstrem dovenskab, stor produktion af savl, problemer med at holde på vandet og en generel ligegyldighed over for omverdenen er bare nogle af dem.

- Mens jeg fik Leponex, var jeg bare ikke mig selv, siger Bertel Rüdinger.

- Verden var tom. Jeg fik det ikke bedre, og jeg hørte stadig mange stemmer, selvom jeg var proppet med medicin. Jeg havde angstanfald og var urolig hele tiden. Jeg ville egentlig bare dø.

Ikke et mirakelmiddel

Leponex er blevet udskrevet af psykiaterne siden 1970erne. Og på trods af de voldsomme bivirkninger er behandlingerne fortsat dog med undtagelse af en kort periode, hvor præparatet var taget af markedet, da bl.a. flere finske patienter døde. Det aktive stof i Leponex, clozapin, kan nemlig forårsage en sygdom i knoglemarven, der svækker immunforsvaret voldsomt.

Jes Gerlach, stifter af Psykiatrifonden og overlæge på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, benytter selv Leponex i sin behandling. Han ved, der er voldsomme bivirkninger, men Leponex redder også mange skizofrenes liv.

- Ca. halvdelen af dem, som får Leponex, får det bedre, siger Jes Gerlach.

- Ja, nogle kommer til at leve et næsten normalt liv. Men det er ikke et mirakelmiddel. Vi savner i høj grad helt nye og bedre psykosemidler.

Tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at 37 pct. af dem, der behandles med Leponex, får det bedre inden for den første uge, mens 44 pct. får det bedre efter 12 måneders behandling. Altså er det over halvdelen, der aldrig oplever en forbedring af deres situation.

Ifølge den medicinske database Medstat fik 3.273 danskere i 2010 clozapin, det aktive stof i Leponex. Og medicinalindustrien har ifølge Jes Gerlach i årevis forsøgt at forbedre Leponex.

- Man har forsket som en gal og brugt mange milliarder for at finde et Leponex uden bivirkninger. Men det er simpelthen ikke lykkedes. Vi savner nye og bedre medikamenter, siger overlægen.

Også i Lægemiddelstyrelsen kender man til Leponex.

- Man har været ekstremt bekymret for det her stof. Derfor må kun psykiatere og speciallæger i psykiatri give det, siger Steffen Thirstrup, chef for lægemiddelgodkendelse hos Sundhedsstyrelsen.

Det er da også kun et fåtal af de omkring 25.000 personer med en skizofreni-diagnose i Danmark, der får produktet. En af dem var Bertel Rüdinger.

I ni måneder var han i helvede i selskab med Leponex.

- Jeg kunne ikke tænke længere. Det var så voldsomt, at jeg ikke engang kunne læse en bog eller se tv. Desuden blev jeg træt, tog på og svedte meget. Jeg begyndte også at savle meget, og så tissede jeg i sengen flere gange om natten, siger 37-årige Bertel Rüdinger, der inden skizofrenien for alvor brød ud tog en farmaceutisk kandidatgrad og var i gang med en ph.d. med fokus på psykofarmaka.

Blev sat fri

Han mener ikke, at midlet virker, som det burde.

Det blev også tydeligt for Bertel Rüdingers læge efter ni måneders behandling. Han skulle stoppe med pillerne.

- Da jeg ikke tog Leponex mere, var det som om, jeg vågnede. Jeg blev sat fri. Det var som at leve igen. Jeg kunne se tv og læse. Og jeg fik et sexliv igen eller det begyndte at betyde noget. Mange af de rigtig kedelige ting, som normalt tilskrives skizofreni, forsvandt også, da jeg stoppede, siger Bertel Rüdinger, der efterfølgende har droppet al medicin fuldstændigt.

Han arbejder nu som rådgiver på Slotsvænget i Lyngby et bosted for folk med psykiske problemer.