Kvinder får ikke nær nok information om, hvad en screening for livmoderhalskræft indebærer, konkluderer en ny analyse, som ligefrem får en professor til at anklage Sundhedsstyrelsen for brud på loven.

Sundhedsstyrelsens informationsfolder om screening for livmoderhalskraft er mangelfuld.

Det konkluderer forskere, som har analyseret Sundhedsstyrelsens og ni andre landes pjecer til kvinder om, hvad det indebærer at blive undersøgt for celleforandringer i livmoderhalsen.

Det skriver Videnskab.dk

Resultater kommer efter, at et andet nyt studie har påpeget, at kvinder uden den omstridte HPV-vaccine er mere tilbøjelige til også at vælge livmoderhalskræftsscreeningen fra.

Det til trods for, at de kvinder, der har allermest brug for at blive screenet for livmoderhalskræft, er netop dem, der ikke har fået HPV-vaccinen.

»Screening fremstilles som noget, man bør gøre og ikke som et valgfrit tilbud til den enkelte kvinde,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, ph.d. Mie Sara Hestbech fra Københavns Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis, til Videnskab.dk.

»Myndighederne har pligt til at lægge alle oplysninger frem, så kvinder på et oplyst grundlag kan vurdere, om de vil undersøges,« fortsætter hun.

I strid med Sundhedsloven

Ifølge forskerne informerer Sundhedsstyrelsens folder ikke godt nok om effekt og bivirkninger ved den celleprøve, som alle danske kvinder mellem 23 og 64 år får tilbudt at få foretaget hvert tredje-femte år.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinder uden HPV-vaccine fravælger også screening

Celleprøven skal afklare, om man har celleforandringer og dermed er i farezonen for at udvikle livmoderhalskræft. Men der er også bivirkninger i form af for eksempel ubehag, blødninger og risiko for for tidlig fødsel, ligesom prøverne kan give et falsk-positiv, der kan give anledning til unødig bekymring.

Sundhedsstyrelsens pjece klarede sig faktisk bedre end de ni andre pjecer, som forskerne undersøgte. Alligevel levede den kun op til 12 ud af de 23 kriterier, som forskerne opstillede.

Det får en af folkene bag undersøgelsen, professor John Brodersen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, til at beskylde Sundhedsstyrelsen for at bryde loven.

»I Sundhedsloven står, at det enkelte individ skal have mulighed for at træffe en beslutning om at deltage i et sundhedstilbud på et oplyst grundlag,« siger John Brodersen.

»Hvis man ikke giver kvinder et fyldestgørende, forståeligt valg, som bygger på videnskabelighed, opfylder man ikke loven.«

Læs mere på Videnskab.dk: Livmoderhalskræft: Kvinder med høj risiko mangler ofte HPV-vaccine

Tal forvirrer borgerne

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere John Brodersens kritik, men meddeler, at man løbende justerer informationen i de foldere, man sender ud til borgerne om screening.

Andre forskere er uenige med John Brodersen og hans kolleger i, at man bør give borgerne al den information, der er tilgængelig.

»Forfatterne opstiller et mål om, at borgerne skal have al information, men den præmis sætter jeg spørgsmålstegn ved,« siger Jesper Bo Nielsen, professor og leder af Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

»Rigtig mange mennesker er dårlige til at forstå og sammenligne tal, så det nytter ikke at give dem en masse kompleks talmæssig information. Hvis man overloader folk med den slags, er der risiko for, at de bliver mere forvirrede end oplyste,« fortsætter han.

Læs mere på Videnskab.dk: Podcast: Sundhedsstyrelsen vil lytte til danskernes HPV-bekymringer

Han bliver bakket op af Berit Andersen, der er ledende overlæge på Regionshospital Randers og klinisk lektor på Aarhus Universitet.

»Vores forskning viser, at især dem med kortest uddannelse ikke magter at forholde sig til den store mængde materiale, der ville være, hvis man skal have alle oplysninger om risikovurderinger og procentsatser med,« siger Berit Andersen og fortsætter:

»Borgere, som ikke har kompetencerne til at sætte sig ind i procentsatser og risikovurderinger, skal have mulighed for at læne sig op ad en klar anbefaling fra myndighederne. Ellers risikerer vi at skabe mere ulighed i sundhed.«

Andre artikler på Videnskab.dk: