Mira Wanting, der døde de. 22. december efter at have kæmpet mod livmoderhalskræft i et år, nåede tilsyneladende ikke at få den beskyttende vaccine. Hun var nemlig syv år for gammel. 'Trist og ulykkeligt', mener kræftlæge

-   Det er da både trist og ulykkeligt med den kendte skuespiller. Som 34-årig har hun næppe fået den vaccine, der med stor sandsynlighed ville have reddet hende. Hun er desværre syv år for gammel, siger Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse og ekspert i den frygtede sygdom livmoderhalskræft. 

LÆS MERE: 10 spørgsmål om livmoderhalskræft - på Netdoktor.dk

- Hun kan så  godt have taget imod tilbudet en såkaldt smear-prøve, der tilbydes gratis til alle kvinder mellem 23 og  50 år. Men den test er imidlertid  ikke 100 procent sikker. Nogle får kræft alligevel. Måske har hun ikke regelmæssigt taget imod tilbudet om at få taget den celleprøve. Vi ved det ikke. En mulighed er også, at hun er blevet ramt af en særlig aggressiv form for kræft, som udvikler sig hurtigt, siger Iben Holten, der på baggrund af Mira Wantings kræft-tilfælde nu opfordrer alle kvinder til at blive både vaccineret og tjekket hver tredje år.

- HPV-virus videregives af mænd til kvinder - og omvendt. Hvis de fleste blev vaccineret, ville vi få sat en stopper for denne spredning, og måske kan vi helt udrydde sygdommen på lidt længere sigt.







I øjeblikket kan alle 20-27-årige kvinder - som led i en kampagne - blive gratis vaccineret, og det tilbud har foreløbig 50.000 kvinder taget imod - i løbet af blot en måned.

Sidste år blev det besluttet, at alle kvinder under 26 år skulle have tilbud om gratis vaccine, og alle 12-årige tilbydes nu vaccinen.. 

- 50.000 nye vaccinationer på en måned er et flot tal, men desværre forsvinder det tilbud igen med udgangen af 2013. Da det tager cirka et halvt år at blive vaccineret færdigt, vil jeg stærkt opfordre alle kvinder til at tage sig sammen for at få den vigtige beskyttelse mod kræft. Forskning har vist, at vaccinen måske også kan beskytte mod andre former for kræft. Så det er bare om at tage imod tilbudet, siger kræft-overlægen.

Hvad sker der, hvis sygdommen spreder sig, som det muligvis er sket i det aktuelle tilfælde?


- Kræften vokser først ud omkring livmoderhalsen, vokser så nedad omkring skeden eller vokser ud til siden, omkranser urinlederen og breder sig videre til lymfeknuderne. Nogle vil i den forbindelse få ødelagt nyrerne. Sker det, er det en meget alvorlig situation, der kan blive livstruende. Der ses også vægttab, og i sidste ende kan det blive en lungebetændelse, som får livet til at slutte.

I år ventes 125 kvinder at dø af livmoderhalskræft. 400 kvinder vil i løbet af 2012 have fået stillet diagnosen.

Indførelse af screening har indtil nu halveret antallet af livmoderhalskræft-tilfælde. 

Sådan undersøger man for celleforandringer. Hvem kan få vaccinen? Hvad virker HPV-vaccinen mod? Se det hele her på Netdoktor.dk