Børn født ved kejsersnit har højere risiko for at blive syge end børn født på naturlig vis. Dyreforsøg viser, at en naturlig fødsel tilsyneladende giver børn et bedre immunforsvar.

Hvis en gravid kvinde har valget om at få kejsersnit eller ej, så er der mere og mere forskning, som tyder på, at det kan være en god ide at ty til den gammeldags metode og føde vaginalt.
I en ny dansk undersøgelse har forskerne lavet forsøg på mus, som viser, at museunger født på naturlig vis har flere tarmbakterier og et bedre og mere velafbalanceret immunsystem. Det skriver Videnskab.dk.

- Det her er en vigtig undersøgelse, som sammen med andre studier er med til at tegne et overordnet billede af, at det er sundest for barnet at blive født vaginalt. De fleste kvinder har ikke noget valg, men det burde indgå i rådgivningen af de gravide kvinder, som har et valg i forhold til, om de skal have kejsersnit eller ej, siger overlæge og professor Karsten Buschard fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet.

Læs også på Videnskab.dk: Kejsersnit øger risikoen for sukkersyge

I de senere år har flere danske og udenlandske undersøgelser vist, at børn, som er født ved kejsersnit, hyppigere får type 1 diabetes (sukkersyge), høfeber og astma end børn, som kommer til verden på gammeldags maner.

Præcist hvorfor man ser denne forskel er dog uvist, men flere forskere mener, at det hænger sammen med de bakterier, som barnet modtager fra moderens nedre dele under fødslen.

- Når man bliver født ved en almindelig kvindefødsel får man både det ene og det andet med fra moderen, hvorimod et kejsersnit er langt mere sterilt. Men det ser altså ud til, at det er en god ide for børn, at de får bakterier fra moderen og får koloniseret deres egen tarm med bakterier så hurtigt som muligt, siger professor Karsten Buschard.

Læs også på Videnskab.dk: Kan kejsersnit gå ud over kvinders evne til at føde naturligt?

Karsten Buschard forklarer, at teorien er, at bakterierne påvirker barnets immunsystem, så det groft sagt bedre lærer at adskille kroppens egne molekyler fra fremmede og skadelige molekyler.

 - Type 1 diabetes er netop en sygdom, som er kendetegnet ved, at immuncellerne ikke kan genkende kroppens egne celler og kommer til at angribe de insulinproducerende celler – de går altså til angreb på kroppen selv, siger Karsten Buschard.

Læs også på Videnskab.dk: Ti myter om fødsler

I den nye undersøgelse har forskerne opstillet et forsøg på hunmus, som er blevet sat til at føde enten på naturlig vis eller ved kejsersnit.

Herefter har forskerne fulgt musenes unger og lavet en række undersøgelser af dem. Her kunne de for det første se, at de museunger, som blev født på naturlig vis, havde flere bakterier i tarmen end musene født ved kejsersnit.

- Vi kunne se, at museungerne havde forskellig bakterieflora i tarmen alt efter, om de var født ved kejsersnit eller på naturlig vis. Men det interessante var, at da vi så på deres bakterieflora senere hen, kunne vi ikke længere se nogen forskel, forklarer professor Axel Kornerup Hansen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Kejsersnit før tid er mindre skadeligt end troet

Han påpeger, at selvom man langt fra kan sætte lighedstegn mellem forsøgsresultater på mennesker og mus, så er der »god chance for,« at resultaterne fra museforsøget vil kunne genfindes i mennesker.

- Hvis man snakker om specifikke sygdomme er mus ofte ikke særlig gode modeller, og resultater fra museforsøg vil være svære at overføre til mennesker. Men når man er nede på et mekanismeniveau som her, hvor man bare måler på den ene eller den anden type celler, er resultaterne generelt meget mere sammenlignelige med mennesker, siger Axel Kornerup Hansen

Læs også på Videnskab.dk: Deprimerede risikerer for tidlig fødsel

På Rigshospitalet påpeger Karsten Buschard dog, at det store flertal af de kvinder, som får kejsersnit, får det af fødselstekniske grunde, såsom at barnet ligger forkert.

Han er dog enig i, at man ikke kan se helt bort fra, at andre faktorer kan spille ind på kejsersnit-børnenes risiko for visse sygdomme, men han mener, at der er så mange undersøgelser, som peger i retning af, at selve kejsersnittet og den manglende udsættelse for moderens bakterier spiller en rolle, at det 'er meget sandsynligt' at disse faktorer er nøglen til mysteriet.

- Overordnet set er der mange gode argumenter for, at det er sundest at føde naturligt. Men der er selvfølgelig mange kvinder, som slet ikke har et valg, slutter Karsten Buschard.