Mobilstråling er anderledes end for eksempel røntgenstråling. Derfor er der ikke noget hold i rygtet om, at en mobiltelefon i forlommen kan skade sædkvaliteten, siger en forsker.

Mændenes seneste tøjdille er underbukser, der skal beskytte 'kronjuvelerne' mod skadelig stråling fra mobiltelefonen, når den ligger i forlommen.

Så behøver de nemlig ikke længere være nervøse for, om de zapper en sædcelle, hver gang mor vil høre, hvordan det går.

Men i virkeligheden er der ikke noget videnskabeligt belæg for at tro, at mobilstråling kan skade sædkvaliteten, skriver theconversation.com ifølge Videnskab.dk:

Læs også på Videnskab.dk: Rotter udsat for mobilstråling fik hjerne- og hjertekræft

Rygtet om, at radiobølger kan forårsage midlertidig eller permanent sterilitet bland mænd, opstod for snart længe siden.

Det opstod formentlig blandt andet, fordi røntgenstråling - der ligesom radiobølger er en form for elektromagnetisk stråling – faktisk godt kan forårsage både sterilitet og genetiske mutationer.

Men radiobølger er på en afgørende måde alligevel anderledes end røntgenstråler, forklarer lektor i strålingsmedicin Timothy J. Jorgensen fra Georgetown University ifølge theconversation.com.

Læs også på Videnskab.dk: Store opdagelser: Radiobølger fra rummet

Den afgørende forskel er bølgelængden, fortæller den amerikanske forsker.

Elektromagnetisk stråling udbreder sig gennem luften som usynlige energibølger. Det er bølgelængden, der afgør strålingens effekt; både fysisk og biologisk. Jo kortere bølgelængde, desto mere energi er der i strålingen.

Røntgenstråler kan beskadige celler og væv, netop fordi de har så kort bølgelænge – cirka 5 pikometer til 10 nanometer - eller én milliontedel af et menneskehår.

Derfor er de særdeles energirige og meget skadelige for celler.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan skader stråler fra radioaktive stoffer

Radiobølgerne indeholder ikke nær så meget energi, fordi deres bølgelænger er meget lange – de kan være lige så lange, som huse er høje, eller som en fodboldbane.

Og stråling med så stor bølgelængde har slet ikke tilstrækkelig energi til at forårsage skader på kroppens celler, skriver theconversation.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskerne sprænger vanddråber med røntgenstråler

Efter karseforsøget: Er stråling fra mobiler og routere farlig?

Forsker afliver myter om fertilitet