Men eksperter afventer yderligere forskning

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Der er en lang liste af gode grunde til at spise jordbær – og nu føjer ny forskning endnu én til listen. Det søde, røde bær kan være nøglen til at bremse spiserørskræft.

Nyheden blev præsenteret på det årlige møde i American Association of Cancer Research, skriver ABC.

Det er lektor i onkologi på Ohio State University i Columbus, Dr. Tong Chen, der er forskeren bag det positive forskningsresultat.

LÆS OGSÅ: Dansk kræftforskning i global topklasse

- Vores forsøg er vigtigt, fordi det viser, at jordbær kan bremse udviklingen af spiserørskræft i forstadiet, lyder det fra Dr. Tong Chen.

Gode resultater

Positive testresultater på rotter fik Dr. Tong Chen til at afprøve frugtens effekt på udviklingen af kræft hos mennesker.

36 frivillige skulle over et halvt år spise 60 gram frysetørrede jordbær om dagen. Ved at frysetørre et jordbær og dræne vandet fra frugten, koncentrerer man indholdet af de flavonoider, der skulle være kræftforebyggende.

LÆS OGSÅ: Undgå kræft og ekstra kilo på sidebenene

Resultatet viste en hæmmende effekt på udviklingen af kræft hos 29 ud af de 36 forsøgspersoner.

Hos seks personer viste forsøget ingen forandring, mens kræftudviklingen var forværret hos en enkelt testperson.

Videre undersøgelse

Forsøget er stadig på et meget tidligt stadium og kan kun bruges til videre forskning, mener eksperter. Man mangler stadig at teste forsøgspersonerne op imod en kontrolgruppe, der ikke har spist jordbær.

Dansk forsker skeptisk

Anne Tjønneland, der er afdelingsleder på Institut i epidimiologisk kræftforskning hos Kræftens Bekæmpelse, er skeptisk, men vil ikke afvise, at jordbær kan have en forebyggende effekt.

LÆS OGSÅ: Den bærbare giver dig laptop-lår - og kræft

- Man har tidligere lavet forsøg med frugter og grønt i forbindelse med forebyggelse af kræft med blandede resultater.

Den sidste store undersøgelse viste, at kun omkring tre pct. kræfttilfælde kunne forebygges ved indtag af frugt og grønt. Det er færre, end man hidtil havde troet, siger Anne Tjønneland.