I de næste måneder vil mange danskere lægge sig med influenza, der for fleste er en ubehagelig, men ufarlig virussygdom. Tager du turen forbi håndvasken ofte, kan du imidlertid forebygge, at influenzaen får sit tag i dig.

Af Sille Kristine Rasmussen, redaktør, Netdoktor

En hånd rækkes frem til et goddag, og du trykker den. Efterfølgende tager du en croissant fra morgen-buffeten, og sætter tænderne i den. Så let kan du blive smittet med influenza.

Et håndtryk kan gøre dig syg
De færreste tænker måske over, at den person, man lige har trykket hænder med, eller som lige har taget i det samme dørhåndtag som en selv, kan have influenzavirus på hænderne. Men gnider man sig efterfølgende i øjnene, piller sig i næsen eller rører ved sin mad, risikerer man at smitte sig selv med influenza. Derfor er det en god idé at vaske hænder ofte  - især i efterårs- og vintersæsonen, hvor en ud af fem danskere ifølge Sundhedsstyrelsen typisk vil blive ramt af influenza.

Hvis man alligevel ender med en omgang influenza, kan det også skyldes andet end dårlig håndhygiejne. Man kan nemlig også blive smittet via små dråber virus fra en person, der nyser eller hoster. Og da smitten kan overføres allerede dagen inden, symptomerne dukker op, kan det være svært at gennemskue, om man lige har været i skudlinjen for en person med en latent influenzainfektion i kroppen.

Influenza er ufarlig for de fleste
Influenza er en irriterende, men ganske ufarlig sygdom for de fleste. Normalt betyder det tre til fem dage med ømme muskler og led, hovedpine, træthed og feber mellem 38 og 40 grader. Men for mennesker med nedsat immunforsvar kan en simpel influenza være livstruende, og ifølge Statens Seruminstitut dør mellem 1.000-2.000 danskere hvert år af influenza. Derfor tilbydes alle over 65 år og mennesker med kroniske sygdomme en gratis forebyggende influenzavaccine.

Selvom man bliver vaccineret, er man ikke 100 procent sikker på at undgå at blive smittet med influenza. Det skyldes blandt andet, at der typisk er flere forskellige typer influenzavirus i omløb, og ikke alle typer er indeholdt i vaccinen. Derfor gælder rådet om god håndhygiejne også dem, der er blevet vaccineret.

Gode råd til dage med influenza
Ender man med at blive en af dem, der i løbet af de næste måneder skal trækkes med en omgang influenza, skal man huske at passe på sig selv. Mens man er syg, er man nemlig særlig modtagelig over for bakterielle infektioner og kan risikere at få en lungebetændelse, mellemørebetændelse eller bihulebetændelse oven i hatten. I en artikel på Netdoktor.dk rådes influenza-ramte derfor til at:

  • holde sig i ro
  • sove meget
  • få masser af væske
  • undgå at ryge og drikke alkohol, da det kan forlænge sygdomsperioden
  • eventuelt tage febernedsættende og smertestillende medicin
  • søge læge, hvis symptomerne ikke aftager efter en uge

Læs mere:
Influenza
Vask dine hænder - helt rene
Rene hænder ved julebuffeten, tak

Kilder: Netdoktor.dk, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen