559 tilfælde af mæslinger ramte Europa i januar alene. Det får verdenssundhedsorganisationen WHO til at slå alarm. I flere lande i Europa er den frygtede sygdom på fremmarch, lyder advarslen.

Specielt to lande i form af Rumænien og Italien har oplevet mange tilfælde af mæslinger. I Rumænien har man set flere end 3400 tilfælde af sygdommen med 17 dødsfald som konsekvens siden januar 2016. Det skriver WHO i en pressemeddelelse.

I Italien har der også været en markant stigning i antallet af mæslinge-tilfælde. Alene i januar 2017 var der mindst 238 rapporterede tilfælde. På et år - fra januar 2016 til januar 2017 - var der omkring 850 i støvlelandet.

I syv lande ud af 53 i den europæiske region, som WHO Regional Office for Europe dækker, har der været hele 474 af de i alt 559 tilfælde, som er konstateret i regionen. De lande er Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, Rumænien, Schweiz og Ukraine.

I pressemeddelelsen fra WHO regionale kontor for Europa forklarer direktøren følgende om sagen:

»Med fortsatte fremskridt mod eliminering gennem de seneste to år, så er det særligt bekymrende, at mæslinger igen stiger i Europa. Nutidens rejsemønstre gør, at ingen personer eller lande er uden for rækkevidde af mæslinge-virussen. Udbrud vil fortsætte i Europa, som andre steder, indtil alle lande når niveauet for immunisering, som er nødvendigt for befolkningerne,« siger dr. Zsuzsanna Jakab, direktør for WHO Region Europa.

Mæslinger er en meget smittefarlig sygdom, og den kan resultere i voldsomme udslet og høj feber. Desuden kan man også rammes af lysfølsomhed.

I Danmark er mæslinger dækket af gennem MFR-vaccinen, men det er ikke alle steder i landet, hvor de 95 procent, som en immunisering af befolkningen kræver, er opnået. Og derfor er det ikke utænkeligt, at et mæslingeudbrud kan ramme et sted herhjemme.

Det forklarer Peter Henrik Andersen, afdelingslæge ved Statens Serum Institut, til tv2.dk.

»I Danmark cirkulerer der ikke mæslingevirus i øjeblikket, men hvis vi er uheldige og sygdommen rammer et område, der ikke har så stor en vaccinetilslutning, så kan der godt komme et udbrud,« siger Peter Henrik Andersen.

Tidligere på måneden fik en kvinde i 20'erne konstateret mæslinger herhjemme. I 2016 fik i alt tre personer påvist mæslinger - alle efter en rejse i udlandet.

Det fik Statens Serum Institut til at bede læger i Aarhus-området, hvor kvinden kom fra, om at være ekstra opmærksomme på sygdommen.

Det er folk, som ikke har fået MFR-vaccinen som små, der kan blive smittet - og det sker typisk, når de er på rejser i udlandet. Det har Peter Henrik Andersen tidligere forklaret.

»Problemet er, at ikke alle har taget imod vaccinen. Det betyder, at de ubeskyttede risikerer at tage sygdommen med hjem til Danmark, hvis de er ude at rejse,« sagde han.

»Vi har stort set fået fjernet mæslinger som et sundhedsproblem i Danmark. Det ses stort set kun, når det importeres fra andre lande,« uddybede Peter Henrik Andersen.