Vi får hele tiden at vide, at vi skal spise sundere, mere fiberrigt og mere grønt. Men nu viser en ny undersøgelse, at det for cirka hver tredje dansker faktisk er forkert. Det skriver Videnskab.dk.

I følge netdoktor.dk lider 15-30 pct af alle danskere, flere kvinder end mænd, af såkaldt irritabel tyktarm. Lidelsen er ufarlig, men generende, for den kan give daglige mavesmerter, resultere i oppustethed og vekslen mellem pludselig diarré og forstoppelse.

Meget tyder på, at tilstanden skyldes en overfølsomhed i tarmen, men lægerne er langt fra enige om hvorfor. Ifølge den norske læge Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus, tyder meget dog på, at man ikke skal spise de anbefalede 'seks om dagen', hvis man har et følsomt tarmsystem, skriver Videnskab.dk

Indtil nu har man ellers netop anbefalet patienter med irritabel tyktarm at spise fiberrige madvarer som frugt, grønt og grove kornprodukter. Men nu har australske forskere med lægen Sue Shepherd i spidsen bevist, at det er et dårligt råd.

De produkter, der især kan give maveproblemer, er hvede, mælk, bønner, linser og løg. På fy-listen står også almindelige grøntsager som broccoli og sukkerærter, frugter som æble, pære og vandmelon og juice.

Forskerne anbefaler, at mennesker med irritabel tyktarm i stedet spiser efter en såkaldt FODMAP-diæt, der inddeler fødevarer efter hvor svært fordøjelige de er. For en diæt med få af de svært fordøjelige kulhydrater letter symptomerne for størstedelen af patienterne, viser resultaterne, der er fremlagt i en artikel i The American Journal of Gastroentrology.

Der findes mange typer sund mad, som har få af de svært fordøjelige kulhydrater og som irriterede maver kan tåle. Gode eksempler er havre, kartofler, gulerødder, salat, agurk, tomat og citrusfrugter.

Men på listen over god mad til irritable tarme står også fødevarer, som normalt ikke står på sundhedsapostelens indkøbslister, såsom ris, boghvede, modne bananer, druer, ost, smør og almindeligt sukker.

Jørgen Valeur minder om, at man kan starte med at udelukke FODMAP-rige madvarer, som alle er enige om er usunde som sodavand og saft sødet med højfruktose majssirup og sukkerfrie bolsjer og tyggegummi.