Er du gravid, og bor du på en tæt trafikeret gade? Så kan der være gode grunde til at lukke vinduerne og blive indendørs i myldretiden.

Forskning tyder nemlig på, at luftforurening øger risikoen for, at dit barn vejer for lidt ved fødslen.

Nu er en dansk forsker gået i gang med at undersøge, om der også er en højere risiko for, at du får graviditetsdiabetes eller svangerskabsforgiftning, hvis du er omgivet af larm og forurenet luft, mens du er gravid. Projektet er finansieret af Det Frie Forskningsråd. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi ved fra dyreforsøg og befolkningsstudier, at forurening og støj muligvis øger risikoen for at få almindelig type 2-diabetes, men graviditetsdiabetes er en anden form for sygdom, fordi den som regel forsvinder igen, når man har født,« siger Marie Pedersen, der netop er startet på studiet i samarbejde med forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Statens Serum Institut m. fl.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Kvinder har mere sex, når de er frugtbare

»Indtil videre er der ikke forsket ret meget i, om støj og luftforurening også øger risikoen for at få graviditetsdiabetes, men det er plausibelt, at det forholder sig sådan, for gravide er en sårbar gruppe med meget stress på kroppen, fordi de skal bære et ekstra menneske,« fortsætter hun.

Usund overvægt er en af de primære årsager til, at man udvikler graviditetsdiabetes, men ikke alle de 1.800 danske kvinder, der hvert år bliver ramt, har for mange kilo på sidebenene.

Marie Pedersen har sat sig for at finde ud af, om forurenet luft og larm kan være en grund til, at de alligevel får helbredstruende problemer med at regulere deres blodsukker.

Hvis en kvinde får graviditetsdiabetes, er der fare for, at hendes barn bliver født for stort eller har gulsot.

Læs også hos Videnskab.dk: Graviditetsdiabetes: Træn før du bliver gravid

Der er også øget risiko for, at barnet har for lavt blodsukker, og at det senere i livet udvikler type 2-diabetes.

»Forskning tyder på, at det kan påvirke barnets helbred resten af livet, hvis moderen får diabetes under graviditeten,« siger Marie Pedersen.

Så selv om graviditetsdiabetes i de fleste tilfælde forsvinder igen, når kvinden har født, er der gode sundhedsmæssige grunde til at undersøge, om hun selv kan være med til at reducere sin risiko for at blive ramt for eksempel ved at undgå for meget luftforurening og støj.

Marie Pedersen kigger på data om 90.000 danske gravide, der har deltaget i den store befolkningsundersøgelse Bedre Sundhed for Mor og Barn.

Læs også hos Videnskab.dk: Luftforurening giver mindre babyer

Hun sammenligner oplysningerne om kvindernes og deres børns helbred med oplysninger om, hvor meget luftforurening og støj, der var i de områder, hvor mødrene boede, mens de var gravide.

På den måde kan hun se, om flere af de kvinder, der var omgivet af larm og trafikos, fik graviditetsdiabetes end kvinder, der boede i mere rolige områder.

»I Danmark har vi mulighed for at lave en helt unik undersøgelse, fordi vi har meget præcise målinger af luftforurening og støj både på landet og i byerne, og vi har gode data om trafikforhold samt vej- og bygnings geometri. Vores nationale registre, hvor kvinderne er registreret under CPR numre, giver os desuden mulighed for at spore, hvor de har boet, mens de var gravide og dermed beregne, hvor meget forurening og larm, de har været udsat for,« siger Marie Pedersen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Graviditet: Er sur mælk klamt? Så skal du nok have en dreng

Gravide bør drikke så lidt kaffe som muligt