Prop ungerne med det, de ikke kan tåle, i en længere periode – og til sidst forsvinder deres allergi. Det var tanken bag et nyt forsøg, som faktisk viste sig at virke.

En kur mod jordnøddeallergi kan være på vej. I et stort nyt forskningsprojekt er det lykkedes børnelæge Andrew Clark fra Cambridge University Hospital i England at gøre en gruppe allergiramte børn tolerante over for jordnødderne.

Metoden er enkel: Andrew Clark har fodret børnene med bittesmå, nøje afmålte doser af jordnødder gennem et halvt år. Undervejs er doserne langsomt blevet større og større, indtil børnene kunne spise peanuts uden alvorlige allergiske reaktioner.

Det skriver Videnskab.dk.

- Det er et meget vigtigt første skridt, siger en anden børne-allergilæge, Gideon Lack fra King's College London, til Science. Gideon Lack, der ikke har deltaget i forsøget, mener dog ikke, at den nye metode er klar til brug i den almindelige behandling endnu.

Clark og hans kollegaer behandlede 49 allergiramte børn i alderen 7 til 16 år. Børnene spiste i begyndelsen blot 2 milligram jordnøddemel om dagen og endte efter seks måneder med en dosis på 800 milligram. Det svarer til mængden i cirka fem peanuts.

33 af de 39 børn, som holdt ud gennem hele forsøget, kunne efterfølgende tåle de 800 milligram uden at reagere voldsomt.

Læs også hos Videnskab.dk: Se smukke mennesker blive til grimme udyr

I den tilsvarende kontrolgruppe, som helt undgik nødder, kunne ingen tåle denne dosis. Det rapporterer forskerne i den videnskabelige artikel.

En del af børnene havde reaktioner som irritation i mund og mave eller opkast. Men det regner forskerne som »milde bivirkninger« i forhold til, hvad man ellers risikerer, når man er allergisk over for jordnødder. En allergisk reaktion kan udløse et farligt, hurtigt blodtryksfald eller astma, har professor Carsten Bindslev-Jensen ved Odense Universitetshospital tidligere fortalt til peanutallergi.dk.

Ifølge Carsten Bindslev-Jensen lider cirka en halv procent af børn og unge mennesker af jordnøddeallergi i Danmark, mens tallet er større i for eksempel USA, hvor jordnødder udgør en større del af kosten.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad er krydsallergi?

Kirsten Beyer fra Charité University Medicine Berlin, Tyskland, kritiserer Andrew Clark for ikke at have givet sin kontrolgruppe placebo-behandling (at spise mel uden jordnøddeprotein).

Det kan have haft indvirkning på resultaterne, mener Kirsten Beyer, der selv står i spidsen for en analyse af resultaterne fra et tilsvarende forsøg, skriver Science.

Men hun understreger over for Science, at Andrew Clarks resultater er 'et stort skridt i den rigtige retning'.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Bondegården beskytter mod astma og allergi

Madallergi kan måske opstå via huden