Vi ved at for meget salt er usundt. Men en amerikansk undersøgelse viser, at for lavt saltindtag ikke nødvendigvis er sundt.

Meget salt er ikke godt, står der i kostanbefalingerne. Og med god grund. Meget forskning kobler et højt indtag af salt sammen med højt blodtryk – en alvorlig risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde.

Men betyder det, at der er en direkte kobling mellem salt og sygdom?

I den seneste tid er der kommet en god del nye studier, som ser på dette, og nu har Institute of Medicine of the National Academies gennemgået de samlede resultater. Det skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

De fandt beviser for, at risikoen for hjertesygdom stiger med højere saltindtag. Forskningen støtter de amerikanske kostråd om at forsøge at sænke saltforbruget til ned mod 2,3 gram om dagen.

Der findes derimod ikke videnskabelig støtte for at sige, at et endnu lavere indtag er godt, selv ikke for udsatte grupper, som mennesker med diabetes, nyresygdom eller hjertesygdom.

Læs også hos Videnskab.dk: Mænd spiser alt for meget salt

Tidligere har de amerikanske sundhedsmyndigheder netop anbefalet, at den generelle befolkning faktisk bør stræbe mod, at saltindtaget skal under 2,3 gram om dagen, og helt ned til 1,5 gram for grupper med højere risiko for hjertesygdom.

Men den nye undersøgelse viste ingen sundhedsfremmende effekter af et så lavt saltindtag, selv ikke for mennesker med diabetes, nyresygdom eller hjertesygdom.

Læs også hos Videnskab.dk: Kostrådende virker ikke mod overvægt

Tværtimod fandt forskergruppen nogle tegn på, at så lidt salt faktisk var forbundet med en negativ indvirkning på sundheden.

Der er ingen videnskabelig grund til at give andre anbefalinger til de udsatte grupper end til resten af befolkningen, konkluderer rapporten.

Forskerne påpegede imidlertid også, at mange af undersøgelserne havde begrænsninger og var svære at sammenligne, og at der er brug for mere og bedre forskning på området.

Læs også hos Videnskab.dk: Æbler nedsætter risikoen for hjerte-kar sygdomme

Desuden er resultaterne for de allerfleste slet ingen undskyldning for at spise mere salt. Det nuværende estimat antyder nemlig, at hverken nordmænd eller andre befolkningsgrupper er i større fare for at spise for meget end for lidt af stoffet.

Læs resten af den spændende artikel hos Videnskab.dk og læs også:

Salt i julemaden kan dræbe

For meget salt i maden er et globalt problem