Ny forskning: Et svingende blod-sukker-tal øger din risiko for at få fem forskellige typer kræft.

SE LISTEN: GODE RÅD, DER VIRKER

Viseren på uret nærmer sig 16.00. Du føler dig træt og ukoncentreret. Hænger lidt ind over tastaturet. Nærmest som en søvngænger rejser du dig og styrer i retning af sodavands-automaten, eller du lister ned i kiosken efter et stykke chokolade, der forsvinder som dug for solen.

Du kender det med garanti - oplevelsen af at gå sukkerkold. Din hang til de hurtige kulhydrater ender let som en ond cirkel. Dit blodsukkertal suser op og ned med raketfart i løbet af dagen. Du får problemer med vægten, plages af humørsvingninger og hovedpine, og på lidt længere sigt risikerer du at få alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-karsygdom eller kræft.

LÆS MERE NEDENFOR

To millioner i farezonen
Mindst to millioner danskere er lige nu i farezonen - de 500.000 har allerede diabetes.

Ifølge en ny stor svensk undersøgelse med deltagelse af 64.500 kvinder, er et forhøjet blodsukkertal lig med en øget risiko for ikke mindre end fem forskellige kræftformer. Det drejer sig om hudkræft, bugspytkirtelkræft, livmoderkræft og urinvejskræft - og for kvinder under 49 år også brystkræft.

- Det er en rigtig god idé at holde godt øje med sit blodsukker. Du kan måle det selv eller få det tjekket hos lægen. Et blodsukker, som ustandselig drøner op og ned, udgør en alvorlig fare for helbredet, siger speciallæge Carsten Vagn-Hansen, kendt som 'Radiodoktoren' og forfatter til en række bøger om sundhed.

SE LISTEN: GODE RÅD, DER VIRKER

- Det svingende blodsukker får os automatisk til at spise mere og mere. Jo mere sødt vi spiser, jo mere vokser appetitten.

Aner ikke selv uråd
Jerk W. Langer, læge og sundhedsforsker: - Et af de første tegn på diabetes er netop, at kroppen har svært ved at styre blodsukkeret. I de tidlige faser af sygdommen aner man ikke selv uråd. Mærker ingenting. Men lægen kan påvise det.

Når vi spiser de hurtige, sukkerholdige kulhydrater, ryger blodsukkeret drastisk i vejret. Det får kroppen til omgående at producere en større mængde insulin end normalt, for at sænke blodsukkerniveauet. Den store mængde insulin gør, at der strømmer for meget sukker ud af blodet. Og det giver så et kraftigt fald i blodsukkeret. Du føler sukkertrang og tager en hurtig snack eller et stykke chokolade. Og så kan hele processen begynde forfra.

Vi overspiser
- Når blodsukkeret går op og ned som en yoyo, kommer vi let til at overspise eller spise de forkerte, hurtige kulhydrater. For når kroppen producerer for meget insulin, kan det overskydende sukker ikke forbrændes som energi og omdannes derfor til fedtdepoter, forklarer Nanna Friis, forfatter til en ny bog, 'Aldrig mere sukkerkold', som udkommer nu. Hun er selv tidligere 'sukker-afhængig'.

Læge Jerk W. Langer: - Mit bedste råd i den situation er at spise flere, mindre måltider. Allerbedst er det faktisk at gå og småspise - 'græsse' - det meste af dagen. Lige så vigtigt er det at spise mange fuldkorns-produkter - dvs. groft brød, brune ris, fuldkorns-pasta. Det udjævner sukkeroptagelsen og modvirker de store udsving i blodsukkeret.

SE LISTEN: GODE RÅD, DER VIRKER