Bliver vegetarer virkelig syge, hvis de begynder at spise kød igen?

De fleste, der har en vegetar i vennekredsen, har hørt historien: Vegetaren får ved en fejl et lille stykke kød fra pizzaen eller lidt hønsebouillon fra suppen i sig og får det derefter dårligt.

Men er der egentlig en grund til at kroppen skulle reagere sådan? Eller er der bare tale om en 'vegge-myte', har en læser spurgt Videnskab.dk

Skal vi tro videnskaben, så er der kun få grunde til at frygte store problemer, hvis du som vegetar er kommet til at tage en bid af en forkert pizza.

Men begynder du et nyt liv som kødæder med en trehundredegrams bøf, er det ikke umuligt, at du får lidt kvalme.

Læs også hos Videnskab.dk: Bør vi spise mindre kød for klimaets skyld?

Det hører med til historien, at der kun er få forskere, som har studeret, hvad der sker med vegetarer som ’synder’ eller ændrer livsstil mod mere kød. Professor Birger Svihus fra Institut for husdyr- og akvakulturvidenskab ved Universitetet for Miljø- og Biovidenskab i Norge kan alligevel sige noget ud fra det, vi ved om fordøjelsen generelt:

- Der er ingen grund til at tro, at de bliver syge. Jeg har svært ved at forestille mig, at kroppen mister evnen til at håndtere kød, siger han.

- De næringsstoffer, som kroppen fordøjer i kød, skal den også fordøje i andre madvarer. De Enzymer, som kroppen skal producere for at kunne nedbryde kød, bruges også til at nedbryde planteproteiner.

Læs også hos Videnskab.dk: Forbløffende opdagelse: Edderkop blev vegetar

Professor Bjørn Skålhegg ved Afdeling for ernæringsvidenskab ved Universitetet i Oslo er enig. Der er ikke noget, der tyder på, at vegetarkroppe begynder at afvise mad med kød.

- Det er muligt, at man kan få lidt problemer, hvis man begynder hårdt med en kæmpe bøf. Så kan det ske, at kroppen ikke har høje nok niveauer af de rigtige enzymer. På samme måde som det kan være tungt at fordøje et stort måltid efter en lang periode med sult, siger han.

Det kan selvfølgelig også ske, hvis du begynder at spise andre madvarer, som du ikke har spist i lang tid.

På samme måde er det ikke umuligt, at en overdreven kødpizzafan, som pludselig begynder at spise fem stykker frugt og grønt om dagen, ryger ind i en smule fordøjelsesbesvær i starten.

De fleste vil imidlertid hurtigt vænne sig til det nye indslag i kosten, mener Bjørn Skålhegg.

Læs resten af artiklen hos Videnskab.dk


Læs også hos Videnskab.dk:

Du får dårligere helbred af rødt kød