Den seneste tid har historierne om skoleelever, der holder sig hele dagen pga. klamme skoletoiletter, floreret i medierne. Men er det egentlig skadeligt at holde tissetrangen tilbage?

De seneste mange år har der været utallige historier om skoletoiletter, som er så klamme, at børn hellere vil holde sig, til de kommer hjem, end at lade vandet på skolen.

Men kan det egentlig være farligt at holde igen på tissetrangen? Det kan Ulla Geertsen, der er ledende overlæge ved Urologisk afdeling på Odense Universitetshospital, hjælpe med at svare på. Og hun vil bestemt anbefale, at man giver efter for tissetrangen og finder et toilet frem for at holde sig.

- Man skal ikke gå og holde sig, når tissetrangen melder sig. Gør man det regelmæssigt eller i lang tid ad gangen, kan det lede til skader på blæren og også på nyrerne. Faktisk bør man få tømt sin blære hver tredje til fjerde time, formaner hun.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk:

Vi kan dermed allerede konkludere, at skolebørn holder sig i længere tid, end lægen anbefaler. Inden vi fortsætter med at blinke med urin-advarselslamperne, så lad os lige kigge på det organ, som hele tissetrangsdebatten handler om.

Urinblæren er en muskel, som sidder i tæt forbindelse til nyren, der filtrerer kroppens blod og fylder urinblæren med væske og affaldsstoffer – altså urin.

Urinblæren kan rumme cirka 350-450 milliliter urin hos en voksen. Når væskemængden i blæren når op på det niveau, reagerer nogle føleceller i urinbunden på, hvor udspilet urinblæren er blevet. Det gør den ved at sende hjernen signaler, der fortæller, at der er ved at være ’tryk på’ dernede.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor får kaffe og alkohol dig til at tisse

Hjernen responderer ved at sende to signaler tilbage til blæren. Det ene signal fortæller blærehalsen, at den skal slappe af, og det andet signal fortæller blæremusklen, at den skal trække sig sammen, så væsken kan presses ud. Til sammen gør de to signaler, at vi begynder at kigge os om efter et toilet.

- Systemet ligger dog også under viljens styrke, hvilket jo gør, at vi kan holde os, hvis det ikke lige er belejligt at tisse på netop det tidspunkt, fortæller Ulla Geertsen.

Ved at undertrykke trangen til at tisse regelmæssigt eller i længere perioder, udsætter man sig selv for nogle forskellige farer. Den første er risikoen for infektioner i urinblæren og urinvejene.

Læs også hos Videnskab.dk: Se en panda stå på hænder, mens den tisser

Vi har alle bakterier i vores urinrør. Bakteriemængden vokser hele tiden, men med regelmæssige intervaller bliver urinrøret skyllet igennem, når vi tisser, og det tager bakterierne med. Hvis man holder sig, risikerer man, at bakterierne kan blive spredt og udvikle sig til deciderede urinvejsinfektioner.

- Urinrøret, urinblæren, nyrerne og for den sags skyld også mandens sædstreng er en del af samme system. Opstår der en infektion det ene sted, kan den brede sig til andre steder. Det er én af farerne ved ikke at have regelmæssig vandladning, forklarer Ulla Geertsen.

En urinvejsinfektion kan kureres med antibiotika, og hurtigt kan man komme tilbage på arbejdet, hvor man igen kan gå og holde sig en hel dag. Men sker det år efter år, kan blæren tage skade i en grad, der ikke længere kan kureres med antibiotika.

Læs også hos Videnskab.dk:
 Julefrokost: Hvilken tissekumme skal man vælge? 
Nattetisseri hos børn skyldes fysiske problemer