I dag tester lægerne for prostatakræft ved at stikke en nål ind gennem endetarmen. Men den metode kan snart være fortid, fortæller danske forskere.

Hvert år får cirka 4.500 danske mænd konstateret kræft i prostata – også kendt som blærehalskirtlen.

Nu har danske forskere udviklet en ny metode, hvor man med en simpel urinprøve kan få svar på, om en mand har prostatakræft eller ej. Det skriver Videnskab.dk: http://videnskab.dk/krop-sundhed/danskere-bag-ny-urintest-for-prostatakraeft

»Metoden kan med stor nøjagtighed skelne mellem raske mænd og mænd med prostatakræft,« forklarer Karina Dalsgaard Sørensen, som er professor på Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Hun håber, at den nye urintest i fremtiden vil betyde, at færre mænd er nødt til at få taget en ubehagelig prostatabiopsi for at få afgjort, om de har prostatakræft eller ej.

Læs mere på Videnskab.dk: Belgisk hyrdehund kan opsnuse prostatakræft

Ved en prostatabiopsi stikker lægen en nål ind gennem endetarmen for at tage en prøve af prostata, og indgrebet er forbundet med både ubehag og risiko for infektion, forklarer Karina Dalsgaard Sørensen.

»Vi vil gerne undgå at tage prostatabiopsier på mænd, som ikke har brug for det. Vi tror, at vi med vores urintest har fundet en metode, som mere præcist kan afgøre, hvilke mænd der har brug for en biopsi. Det vil forhåbentlig kunne sænke antallet af unødvendige prostatabiopsier,« forklarer Karina Dalsgaard Sørensen.

Hun håber på, at urintesten kan være klar til brug på landets hospitaler inden for de næste fem år.

Læs mere på Videnskab.dk: Behandling mod prostatakræft giver klager over kortere penis

På Rigshospitalets center for prostatakræft, Copenhagen Prostate Cancer Center (CPC), er læge og forsker Andreas Røder begejstret for Aarhusforskernes nye studie. Men han er imidlertid ikke overbevist om, at urintesten kan bruges til at skelne mellem aggressiv og fredelig prostatakræft.

»De viser, at metoden relativt sikkert kan bruges til at identificere prostatakræft, og det er et virkelig flot stykke arbejde. Men hvis man skal være djævlens advokat, så er det allervigtigste inden for prostatakræft i øjeblikket at finde en metode til at skelne mellem farlig og ufarlig prostatakræft. Det har de svært ved at vise, at deres metode kan gøre,« siger Andreas Røder, som forsker i prostatakræft, men ikke har været en del af studiet om urintesten.

Læs mere på Videnskab.dk: Langvarigt skiftearbejde giver dobbelt kræftrisiko

Princippet bag den nye urintest er, at den afslører, om der er særlige molekyler i urinen – såkaldte mikro-RNA (mRNA). Mikro-RNA er under normale omstændigheder med til at regulere, hvordan kroppens celler fungerer, men hvis der er kræftceller i kroppen, vil der typisk blive udskilt ekstra meget mikro-RNA, forklarer Karina Dalsgaard Sørensen.

»Man ved, at kræftceller kan udskille mikro-RNA til blodbanen og til urinen. Så hvis der er mikro-RNA i urinen, kan man forestille sig, at det er blevet smidt derud af kræftceller. Derfor fik vi ideen til, at man kunne lede efter tegn på prostatakræft i urinen,« siger Karina Dalsgaard Sørensen.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har slået pjalterne sammen med firmaet Exiqon i arbejdet med at videreudvikle urintesten.

Andre artikler på Videnskab.dk

Fedme-epidemi skyldes hverken gener eller livsstil

Her er, hvad mænd og kvinder går efter hos drømmeparteren

Små mængder forurening øger faren for kræft