Proteinbarer er populære som aldrig før, men de kan give ondt i maven, fordi de indeholder en bestemt type sødestoffer, der erstatter sukker

Mavekramper. Oppustethed. Diarré. Spiser du for mange proteinbarer, kan du ende med voldsomt ubehag. Det fortæller diætist ved Aarhus Universitetshospital, Mette Borre.

I sin praksis møder hun flere og flere, som får ondt i maven af de ellers så populære proteinbarer.

»Det er især unge mennesker, der træner eller vil holde sig slanke, som spiser barerne. De ser det som et godt alternativ til at spise noget sødt,« siger Mette Borre, der især behandler patienter med irritabel tarm, hvilket vil sige, at man ikke kan tåle visse typer kulhydrater i maden – herunder bestemte sødemidler, som findes i proteinbarer.

Det er sødemidlerne sorbitol, mannitol, maltitol og xylitol, der kan føre mavesmerter med sig. Det er derfor en god idé at tjekke ingredienslisten på proteinbaren, inden man sætter tænderne i den. Og man behøver ikke have irritabel tarm for, at smerterne opstår.

»I virkeligheden er det lidt ligesom med rødvin. Der er mange, der får ondt i hovedet, hvis de drikker en hel flaske frem for et enkelt glas. Det samme gælder med proteinbarer - de bør spises i begrænset omfang,« siger diætisten.

Proteinbarer er i de senere år blevet voldsomt populære og kan købes i et hvert fitnesscenter og supermarked. F.eks. har Euromonitor International, der er en af verdens førende leverandører af analyser af forbrugermarkedet verden over, vurderet, at der alene i 2014 blev solgt proteinbarer for 837 millioner dollar.

Protein er især blevet ’hypet’ for at kunne opbygge muskler og er en nem løsning i hverdagen, når man får trang til noget sødt. De tillader en at synde, uden man føler skam, som trænings- og ernæringsekspert Martin Kreutzer formulerer det.

»De er ikke nødvendige at spise, men som nemt og mættende mellemmåltid trumfer de en almindelig chokoladebar. Og imagemæssigt får de også brugeren til at føle sig sundere, end når der spises pølsehorn og Ritter Sport,« siger han.

Ifølge Martin Kreutzer og Mette Borre findes der masser af alternativer til proteinbarer, hvis man ønsker at opbygge sin krop før eller efter træning – og uden at få ondt i maven. Det kan f.eks. være spise en skål skyr, et knækbrød med hytteost eller drikke et glas kakaomælk. Proteinpulver er som regel heller ikke tilsat sødemidlerne.

»Det er de færreste mennesker, der overhovedet har brug for det ekstra protein, som barerne indeholder. Det får man dækket gennem sin kost,« siger Mette Borre.