Amerikanerne er vilde med at bruge sykkertypen 'high fructose corn syrup' (HFCS), der er udvundet af majs og nu risikerer Europa også et boom i brugen af sukkertypen.

EU har hidtil haft kvoter for brugen af sukkertypen, men fra 2017 gives alle kvoter fri, og det får ifølge dr.dk Per Bendix Jeppesen, der forsker i diabetes og fedme på Århus Universitet til at slå alarm:

- Det er rigtig skidt. Det er velkendt, at det har medført en regulær fedmeepidemi i USA, siden det blev indført. Vi har afprøvet det på rotter, og det viser meget stor risiko for fedtlever og diabetes, siger Per Bendix Jeppesen, der frygter, at industrien i Europa også vil kaste sig over det.

Problemet er, at high fructose corn syrup primært består af en særligt farlig fruktose, der allerede er nedbrudt, så den går direkte i blodet, forklarer han.

Sukkertypen er særdeles populær i den amerikanske fødevareindustri. Den er nemlig billigere end roe- og rørsukker, som er belagt med store importafgifter i USA, den er sødere – og så er den nemmere at arbejde med, da sukkeret er flydende og ikke kan krystallisere.

High fructose corn syrup findes allerede i Danmark – oftest i rugbrød og kager - under betegnelsen 'majsstivelse'. Men det er i mindre mængder.

Det bliver først rigtig alvorligt, når det for eksempel bruges i læskedrikke, hvor man indtager store mængder i flydende form, forklarer Per Bendix Jeppesen.

Siden 1984 har både Coca-Cola og Pepsi brugt high fructose corn syrup i deres læskedrikke på det amerikanske marked. I andre lande tappes colaer stadig med almindeligt sukker som sødemiddel.

Også i USA raser debatten og majs-sukkerets indflydelse på folkesundheden. Kritikerne hævder, at HFCS er medvirkende til stigningen i antallet af svært overvægtige, diabetespatienter og andre livsstilssygdomme, mens forsvarerne - primært majsproducenterne - hævder, at HFCS er et naturprodukt på linje med sukker fra roer og sukkerør.