Kold lungebetændelse rammer lige nu så mange, at eksperter holder skarpt øje med, om en epidemi er på vej.

100. Så mange tilfælde af kold lungebetændelse er blevet bekræftet i slutningen af oktober i år. Det er en stigning i forhold til de forrige måneder, hvor der kun var 30 ugentlige tilfælde. Der er også tale om en stigning i forhold til samme periode sidste år.

Med de mange nye tilfælde af den ubehagelige lidelse kan en decideret epidemi være på vej.

Stigningen i antal smittede er sket i hele landet, men det er primært de yngste, der er blevet ramt. Det fortæller Freddy Karup Pedersen, der er speciallæge på Rigshospitalets Børneafdeling.

»Det er oftest børn og unge mennesker, der bliver ramt. Typisk er det ikke helt små børn, men børn fra alderen to til tre år og opefter. Men det kan også ses hos voksne,« fortæller Freddy Karup Pedersen.

Kold lungebetændelse viser sig ofte som influenzalignende symptomer, dog med en lavere temperaturstigning end ved almindelig lungebetændelse, og selvom det ikke er farligt, er det en god idé at gå til lægen, hvis man har mistanke om at være smittet, forklarer Freddy Karup Pedersen.

Smitsom

»Lungebetændelse er altid ubehageligt, men hvis den bliver behandlet, så betragter man det ikke som farligt. Den er ikke voldsomt smitsom, men den er smitsom. Hvis man får symptomer, især den irriterende, tørre hoste, så skal man blive kigget på af en læge, som kan vurdere, om det er sandsynligt, at det er kold lungebetændelse, og om man skal behandles med antibiotika,« forklarer Freddy Karup Pedersen.

Ifølge Statens Serum Institut ses epidemier af kold lungebetændelse normalt med fire til seks års mellemrum i Danmark, og sidste gang, en sådan ramte landet, var omkring årsskiftet i 2010/2011.

Det er dog endnu usikkert, hvorvidt der er tale om en epidemi i år. Det fortæller Søren Uldum fra Statens Serum Institut.

»Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige, om der er tale om en mindre efterårsophobning af MP-infektioner (kold lungebetændelse, red.) eller en begyndende epidemi. Men vi følger selvfølgelig situationen de kommende uger,« siger han.