Den professionelle danske badmintonspiller Carsten Mogensen er blevet ramt af en blødning i hjernen, så han måtte hasteindlægges på et hospital i Rusland, hvor det danske badmintonlandshold spiller EM i disse dage.

Den frygtelige hændelse skete torsdag aften, hvor Carsten Mogensen pludselig blev dårlig og besvimede, da han skulle forberede sig til kamp.

Han blev hurtigt fragtet til et hospital, hvor det blev konstateret, at han havde fået en såkaldt aneurismeblødning i hjernen – også kaldet hjernehindeblødning.

Blødningen skyldes en brist i en udposning på et blodkar. Når udposningen går i stykker, løber blodet ud mellem de bløde hinder, der omgiver hjerne og rygmarv.

Ifølge Sundhed.dk er tilstanden livstruende. Flere end 15 procent af de personer, der rammes af hjernehindeblødning, dør i det øjeblik, hvor blødningen indtræder, og resten vil være svært påvirkede. Næsten alle har helt ubærlig hovedpine, mange er forvirrede eller ligefrem bevidstløse, fremgår det på den offentlige sundhedsportal.

»Det er altid meget alvorligt, når der er tale om en hjerneblødning. Det drejer sig om en udposning på et kar oppe i hjernen, som er bristet. Aneurismer er ofte noget, man er født med,« forklarer Bo Gregers Winkel, der er læge på Rigshospitalets hjerteafdeling. Han har tidligere forsket i uventede dødsfald blandt sportsudøvere.

Han forklarer, at sygdommen som udgangspunkt rammer helt tilfældigt.

»Det er sort uheld, at det lige er ham, der bliver ramt. Det kunne være sket for alle mulige andre, og det er ikke relateret til badminton.«

Bo Gregers Winkel tilføjer, at der er lille risiko for, at Carsten Mogensen vil få en aneurismebristning i hjernen igen, da han nu vil blive undersøgt for andre udposninger på blodkar. Og i de tilfælde er det muligt at behandle præventivt.

I Danmark er der mere end 500 tilfælde af hjernehindeblødning om året, og sygdommen udgør 10 procent af alle slagtilfælde. De fleste, der rammes, er kvinder omkring 50 år.

Ifølge Sundhed.dk kan der i nogle tilfælde opstå en række efterfølgende komplikationer som hjerneskade og/eller epilepsi. Ca. halvdelen af dem, som overlever, har en god eller meget god livskvalitet, men meget få overlever uden nogen form for mén.

Carsten Mogensens doublemakker Mathias Boe skriver på det sociale medie Twitter, at vennens tilstand er »bedre end normalt, men det er for tidligt at sige, at alt er okay.«