Modermærkekræft dræber især mænd. Det var netop denne sygdom, der sidste år tog livet af Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden

Selvom strande, parker og solarier især er hyppigt besøgt af kvinder, der i stigende grad også bliver ramt af modermærkekræft, er det alligevel mænd, der topper i statistikken for dødelighed af den livsfarlige kræftform, der sidste år tog livet af Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden.

Læs også: Se listen: Danmark har flest kræfttilfælde

Det viser nye tal fra den nordiske kræftdatabase Nordcan. I 2010 var der 932 kvinder og 836 mænd, der blev ramt af sygdommen, til gengæld var der 143 mænd, der døde af sygdommen, mens det samme gjorde sig gældende for 110 kvinder. 

- Mænd er senere til at opdage sygdommen. Traditionelt set er kvinder jo bedre til at opdage, hvis der er noget galt. Der er en større kropsbevidsthed hos kvinder, som gør, at de hurtigere opdager, hvis de har nogle symptomer, siger projektchef Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Tag hjernen med ud i solen

Modermærkekræft er den farligste form for hudkræft, da den kan sprede sig til organerne. Det var denne kræfttype, som sidste år tog livet af Politikens chefredaktør Thøger Seidenfaden. Sygdommen er hastigt stigende. De sidste ti år er antallet af tilfælde steget med 63 pct. 

80 pct. af alle tilfælde kunne undgås, hvis vi ikke blev skoldet. For kvinder er det typisk benene, der bliver ramt, mens for mændene er det ryggen, hvor det kan være sværere at opdage. 

- Mænd er mindre opmærksomme på hudforandringer, og derfor diagnogstiseres
modermærkekræft lidt senere i forhold til kvinder. Mænd bliver ofte gjort opmærksomme på forandringer i modermærker af hustruen eller kæresten, siger Krzysztof Drzewiecki overlæge og professor på Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling,
Rigshospitalet til Kræften Bekæmpelse.

- Mænd er generelt også dårligere til at beskytte sig med solcreme, end kvinder. Så selvom kvinder traditionelt set går mere i solarium eller ligger mere i solen, så er de også mere opmærksomme på forandringer på kroppen, siger Anja Philip.