Man bliver ukoncentreret og i dårligt humør næste dag, hvis man får under seks timers søvn en enkelt nat, men der skal gå uger og måneder med vedvarende søvnmangel, før det går ud over helbredet, siger søvnforsker.

Er du en af dem, som ind imellem sidder og nikker på kontoret eller i klasseværelset på grund af for lidt søvn, behøver du ikke bekymre dig. Et par enkelte nætter med urolig nattesøvn er ganske ufarligt for helbredet, skriver Videnskab.dk.

»Hvis man er i akut søvnunderskud og har mulighed for at sove inden for få dage, har et søvnunderskud ingen betydning,« forklarer Poul Jennum, der er overlæge og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Anden forskning viser, at søvnproblemer øger risikoen for at udvikle fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan løser du dine søvnproblemer

Men der skal mere end en enkelt uges søvnmangel til, før det går så galt, forklarer Poul Jennum.

»Man kan opleve søvnunderskud over uger til måneder, f.eks. hvis man sover 1-2 timer for lidt per nat. Herved akkumuleres søvnunderskuddet. Det er den type søvnmangel, der er særlig helbredsskadelig,« siger Poul Jennum.

Læs mere på Videnskab.dk: For lidt søvn kan gøre dig til en samfundstaber

Det er heller ikke nødvendigt at sove som en sten hele natten. Kun hvis du ikke kan falde i søvn igen, kan den manglende søvn have sundhedsskadelige konsekvenser.

»Det er helt normalt at have flere korte opvågninger i løbet af natten, og det er ikke et problem, hvis du nemt kan falde i søvn igen. Hvis du derimod ligger lysvågen og ikke kan falde i søvn igen, kan det have negative konsekvenser for din søvn og på sigt også risikoen for sygdom, hvis søvnproblemerne bliver mere kroniske,« siger Alice Jessie Clark, der er postdoc ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Har man en nat ikke fået tilstrækkeligt med søvn, kan det indhentes med en god gammeldags middagslur.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Sexomni: Du har sex i søvne – men glemt det, når du vågner
Hvordan påvirker lyse aftener din nattesøvn?

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.