Ondt i hovedet. Ondt i ryggen. Forhøjet kolesterol.

Vi danskere har alt for meget fokus på sygdom og risikoen for et få en sygdom. Det mener i hvert fald Torben Jørgensen, professor d.med. og formand for Dansk Selskab for Folkesundhed.

Selvom du måske ikke føler dig syg lige nu, så er Torben Jørgensen endda rimelig overbevist om, at han kunne stille dig en diagnose, hvis han få lov at undersøge dig grundigt.

»Diagnoser, altså hvornår læger definerer noget som en sygdom, er jo ofte arbitrært (tilfældigt, red.) sat. Har du et blodtryk på 142 mm kviksølv, så lider du af sygdommen 'hypertension' (forhøjet blodtryk, red.) og skal måske tage medicin i årevis. Du er blevet patient med en diagnose. Men er blodtrykket derimod 139, så er du frisk, rask og helt normal, og skal ikke have medicin,« siger Torben Jørgensen til Politiken.

Politiken har samlet tallene fra 13 tilfældigt udvalgte patientforeninger og lagt deres tal for syge danskere sammen. Resultatet er, at vi lider af 6,2 millioner sygdomme.

Torben Jørgensen påpeger dog, at Patientforeningernes tal ofte bare er et slag på tasken. Men i betragtning af at der faktisk findes 143 forskellige patientforeninger og ikke kun de 13, Politiken har undersøgt, så ville antallet af sygdomsramte formodentlig bliver helt uoverskuelig.

Og hvad er det så, vi fejler?

Top 5:

1. 22,7 pct har allergi (flest 25-34 årige)

2. 19,7 pct har slidgigt (flest over 75 år)

3. 18,4 pct har forhøjet blodtryk (flest over 75 år)

4. 14,5 pct har migræne eller hyppig hovedpine (flest 45-54 årige)

5. 13,3 har diskosprolaps eller andre rygsygdomme (flest 55-64 årige)

Kilde: Den nationale Sundhedsprofil 2013