Af Sille Kristine Rasmussen, redaktør, netdoktor.dk

Lårene gnider mod hinanden, når man går, og knæene gør ondt under de alt for mange kilo, man slæber rundt på. Det er lang tid siden, det var sjovt at bevæge sig, og hver gang man køber nye bukser, må man gå endnu en størrelse op. Det er virkeligheden for flere og flere danskere.  På lidt under 30 år er der nemlig næsten sket en tredobling af andelen af svært overvægtige - det vil sige personer med en BMI på over 30.

Test dig selv: Beregn dit eget BMI

I 1987 var 5,6 procent af den voksne befolkning svært overvægtig. I 2013 var det steget til 14,1 procent. Det viser en opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Opgørelsen viser også, at der er flest svært overvægtige i Region Sjælland og færrest i Hovedstadsområdet.

Læs også: Vigtige tal, hvis du er overvægtig

Sammenhæng mellem fedme og singleliv

Professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed understreger, at tendensen er stigende i hele landet og på tværs af alle befolkningsgrupper. Samtidig er der dog flere undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem overvægt og bestemte livsforhold.

"Eksempelvis er svær overvægt hyppigere blandt mennesker med kort uddannelse, blandt enlige og blandt mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet", fortæller Knud Juel.

Man ved ikke så meget om, hvorfor det er sådan. Om tendensen til overvægt blandt enlige opstår, fordi man på grund af sin vægt har mindre mod på at finde sig en partner. Eller det i virkeligheden er omvendt, så man spiser for meget og motionerer for lidt, netop fordi man er enlig.

»Det kan man ikke sige noget om på baggrund af de her undersøgelser. Vi kan bare konkludere, at der er en sammenhæng. Og at denne sammenhæng med for eksempel uddannelse også ses i undersøgelser, der handler om andre sundhedsforhold som for eksempel rygning og usund kost", siger Knud Juel.

Kom af med kiloene

Uanset hvordan man vender og drejer det, skyldes overvægt i bund og grund, at man får for mange kalorier og bevæger sig for lidt. Og uanset årsagen er overvægt skyld i en række sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, flere kræftsygdomme og slidgigt. Derfor gælder det om at komme af med de overflødige kilo.

Læs også: Disse sygdomme risikerer du, hvis du er overvægtig

Hvis man har et BMI på over 30, kan det være en rigtig god idé at få hjælp til vægttabet. Et godt sted at starte kan være hos den praktiserende læge eller hos kommunen. Nogle kommuner tilbyder nemlig borgerne behandlingsprogrammer, hvor man blandt andet får hjælp til at lægge sin kost om og dyrke regelmæssig motion.

I nogle tilfælde kan en operation for fedme også være en god løsning. For at være berettiget til en fedmeoperation på et offentligt hospital, skal man have et BMI på over 50 eller et BMI på over 35 samt en sygdom, der skyldes fedmen - eksempelvis diabetes.

Lægens 10 gode råd ved fedmeoperation