Er det rimeligt, at en offentlig myndighed blander sig i, hvor meget en ni-årig pige vejer? 

Det spørgsmål er garanteret rejst mange gange, efter at BT fredag morgen kunne fortælle historien om ni-årige Malina Gustavsen fra Norge, hvis forældre havde modtaget et brev fra den kommunale sundhedsplejerske om, at deres ni-årige datter bør tabe sig. Hun vejer 34,5 kg.

Ifølge den norske avis VG, der først kunne fortælle bag historien, var familien meget chokerede over kommunens opfordring. Faderen valgte derfor efterfølgende at dele et billede af datteren på Facebook, og siden er billedet blevet delt over 12.000 gange.

Selvom den kommunale sundhedsplejerske efterfølgende har undskyldt episoden, har historien ikke desto mindre rejst en debat om, hvorvidt episoden er rimelig.

Læs også:

På BTs Facebook-side er historien blevet delt over 250 gange, ligesom at over 400 brugere har kommenteret den. Her giver flere udtryk for, at pigen overhovedet ikke er overvægtig, og at kommunen burde have indkaldt forældrene til en samtale, såfremt de syntes, at der var tale om et reelt problem.

»Jeg synes ikke, systemet skal opføre sig på den måde. Det er under al kritik. Hvis sundhedsplejersken synes, der var et problem, burde han/hun have taget en samtale med forældrene og pigen inden,« skriver en bruger på BTs Facebookside.

Handler ikke om vægten

Samme holdning går igen hos nogle af de forældre, som BT mødte ved Grøndalsvængets skole i Københavns nordvestkvarter fredag eftermiddag. Her har 16 børn i alderen otte til 12 år hele ugen været på madskole for at lære at lave god, sund mad fra bunden.

42-årige Sonja Gabrekidan er mor til to piger på fem og otte år. Selvom hun synes, det er vigtigt at have en offentlig instans, der vurderer børns sundhed, er det dog stadig vigtigt, at sundhedsplejersken kommunikerer deres budskaber på en ordentlig måde, forklarer hun.

»Hvis man ikke har haft en samtale med sundhedsplejersken inden, synes jeg, det er forkert at sende et brev. Jeg ville da også undre mig lidt, hvis jeg fik et brev fra kommunen, uden jeg var klar over problemet. Men jeg synes også, der er berøringsangst over for det. Man træder over nogle personsfærer, men det er jo derfor, vi har sundhedsplejersken eller familiens læge til at sige, at vi skal være opmærksomme på det, fordi det har en virkning på børnenes ve og vel,« siger Sonja Gabrekidan, der arbejder som pædagog på en specialskole.

»For mig handler kosten om, at man kan magte de ting, man skal i løbet af dagen og ikke så meget i forhold til, hvordan man ser ud,« fortæller 42-årige Sonja Gabrekidan, hvis otte-årige datter har været på madskole i denne uge.
»For mig handler kosten om, at man kan magte de ting, man skal i løbet af dagen og ikke så meget i forhold til, hvordan man ser ud,« fortæller 42-årige Sonja Gabrekidan, hvis otte-årige datter har været på madskole i denne uge. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

46-årige Garbi Schmidt mener også, det er udmærket, at sundhedsplejen giver forældre besked, hvis et barn er i farezonen for at blive overvægtigt. Det er dog vigtigt, at anseelsen af, hvad man anser som normalt, ikke bliver for smal, mener Garbi Schmidt, der er mor til to.

»Det er jo et spørgsmål om, hvad der er mest sundt for et barn. Hvis du har et barn, der er meget overvægtigt, er man nødt til at gøre noget ved det, fordi det udgør en sundhedsrisiko. På den anden side er der tit og ofte også nogle meget smalle normer for, hvad der er acceptabelt,« fortæller Garbi Schmidt, der faktisk ikke ejer en badevægt.

»Jeg vejer det, jeg vejer. Og mine børn vejer det, de vejer. Og det er fint,« siger Garbi Schmidt, der her ses sammen med datteren Caroline.
»Jeg vejer det, jeg vejer. Og mine børn vejer det, de vejer. Og det er fint,« siger Garbi Schmidt, der her ses sammen med datteren Caroline. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Hjemme hos familien Schmidt drøfter man heller ikke, hvor meget man vejer hver især. Det gør man til gengæld hjemme hos 40-årige Palle Bjørn Larsen, der er far til otte-årige Anton.

»Man er bekymret for sine børn, hvordan de har det, og at de vokser op og får et godt liv. De skal ikke være for små og ikke for store,« fortæller Palle Bjørn Larsen.

Det sker dog ikke så tit, fortæller Palle Bjørn Larsen, da han mener, at man ikke bør overbebyrde sine børn med nogen tanker, der ikke er grund til.

Her ses otte-årige Anton Larsen med sin far Palle Bjørn Larsen, efter at han havde fået udleveret et diplom for sin deltagelse på madskolen.
Her ses otte-årige Anton Larsen med sin far Palle Bjørn Larsen, efter at han havde fået udleveret et diplom for sin deltagelse på madskolen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Palle Bjørn Larsen sætter desuden pris på, at sundhedsplejen kommer med nogle anbefalinger, så længe man selv har frihed til at leve inden for rammerne af dem. Selv sørger han for at aktivere sin søn på forskellig vis og guide ham bedst muligt i forhold til kosten, så han undgår at blive overvægtig.

42-årige Sonja Gabrekidan forsøger også at fokusere på kosten, når hun taler sundhed med sine to piger. Til gengæld nedtoner hun fokus på vægten. Hun mener i stedet, at det er vigtigt at lære sine børn, hvilken mad der giver god energi, så man kan klare sig igennem dagen.

»Jeg synes, at man kan tale om det på en måde, hvor man tager udgangspunkt i, hvorfor man skal være opmærksom på sin vægt. Hvis man bliver overvægtig, eller får for meget sukker, magter man ikke lige så meget, som de andre. Huller i tænderne er dog nok min største bekymring, for det har været mit eget problem,« fortæller hun.