Hundredtusindvis af danskere mangler D-vitamin, der ifølge ny forskning kan nedsætte risikoen for kræft med 50 procent.

Hundredtusindvis af danskerne får alt for lidt af det livsvigtige D-vitamin i vinterhalvåret og er dermed i akut fare ikke blot for vinter­snue og almindelige infektioner, men også flere af de mest udbredte kræftformer som bryst-, prostata-, tarmkræft samt kræft i bugspytkirtlen.

En af verdens førende forskere i D-vitamin anser et tilstrækkeligt niveau af vitaminet i blodet som værende den mest effektive kræftforebyggelse:

- Flere og flere undersøgelser dokumenterer, at risikoen for kræft kan nedsættes med op til 50 procent, hvis kroppen har nok D-vitamin. Størstedelen af D-vitaminet får vi fra solen, så hvis alle bare fik sol nok, ville antallet af kræfttilfælde i verden kunne halveres.

Risikoen for især brystkræft, tarmkræft, prostatakræft og kræft i bugspytkirtlen falder beviseligt med voksende D-vitamin-indhold i blodet, siger læge og professor Michael Holick fra Boston University School of Medicine, der netop har besøgt København for at holde foredrag for sine danske lægekolleger.

Udover at virke forebyggende i forhold til kræft, viser flere undersøgelser også, at D-vitamin har en positiv indvirkning på en lang række andre alvorlige sygdomme som knogleskørhed, sclerose og hjertekarsygdomme.

Overset vitamin
Også i Danmark er lægerne opmærksomme på det oversete mirakel-vitamin.

- Alt tyder på, at hvis vi danskere får mere D-vitamin, for eksempel gennem kosttilskud og berigede fødevarer, så vil det forlænge vores liv, forebygge mange alvorlige sygdomme og spare sundhedssektoren og hermed samfundet for milliarder af kroner, siger læge Jerk W. Langer, der forsker i vitaminer.

- Om sommeren er der ingen problemer. D-vitaminet bliver dannet i kroppen, lige så snart solens stråler skinner på vores hud. Så fra maj til september er vi dækket ind af solens stråler, men det rækker ikke til et helt års forbrug. Fra oktober går det galt. Og da vi samtidig ikke er flinke nok til at spise fede fisk og andre D-vitaminholdige fødevarer, ryger en stor del af den danske befolkning i D-vitaminunderskud om vinteren.

Sundhedsstyrelsen for forsigtig
Overlæge Lars Hyldstrup fra endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital, der er førende forsker i knogleskørhed og stofskiftesygdomme, deler bekymringen:

- Den vigtigste kilde til D-vitamin er solens stråler, og det er altså et problem, når vi bor så langt mod nord. Målinger viser, at en stor del af befolkningen mangler D-vitamin, og jeg synes, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er alt for lav.

Med så mangfoldige beviser på, at D-vitamin nedsætter risikoen for en lang række sygdomme, kan man ikke forsvare ikke at gøre noget ved det. Efter min mening er Sundhedsstyrelsen alt for forsigtig, siger Lars Hyldstrup.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen til folk op til 65 år, mens EFSA, der er EUs fødevaresikkerheds-organ, netop har meldt ud, at det er sikkert at indtage 50 mikrogram D-vitamin om dagen for alle over 10 år.

Husk tilskud om vinteren
- Det man kan gøre, er at give kosttilskud, som både er billigt og komplet ufarligt, siger Lars Hyldstrup.

Professor Michael Holick anbefaler danskerne at få den anbefalede mængde sol året rundt, for eksempel ved at tage pauser midt på dagen for at få lidt sollys. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan en person med lys hud få dækket sit behov for D-vitamin ved at være i solen med frit ansigt og bare arme i 15 minutter to til tre gange om ugen samt supplere med kosttilskud i vinterhalvåret, hvor dagene er kortere og solens stråler mindre kraftige.