I dag må diabetes 1-patienter flere gange dagligt stikke sig med en insulinsprøjte, men i fremtiden kan de måske skifte sprøjterne ud med en creme, som de smører på huden.

Omkring 25.000 danskere lider af den livsfarlige og uhelbredelige diabetes-1, og antallet er hastigt stigende, især blandt børn og unge. Man ved endnu ikke, hvad der forårsager type 1-diabetes, og sygdommen kan derfor ikke forebygges.

Et dansk forskerteam arbejder netop nu på at udvikle nye og lettere former for diabetesmedicin med kontaktallergiske kemikalier, der kan forebygge og hæmme udviklingen af diabetes-1.

Forsker Kåre Engkilde ved Videnscenter for allergi forklarer, at personer med kontaktallergi, typisk nikkel-, hårfarve- og parfumeallergi, ikke har diabetes-1. Gennem dyreforsøg har man påvist, at kemien kan hæmme diabetes.

- Mus, som spontant udviklede diabetes, blev penslet med et hårfarveallergen, fra de var fire til 32 uger gamle. Det viste sig, at vi kunne reducere udviklingen af diabetes-1 med omkring 50 pct., siger Kåre Engkilde.

Fremkalder svag allergi

Forskerteamet ønsker nu at tage resultaterne et skridt videre med særligt fokus på NKT-cellen, der er en del af vores immunsystem og spiller en afgørende rolle i udvikling af sygdomme som kræft og diabetes.

- Vores tese er, at kemikalierne aktiverer NKT-cellen, og den aktivering resulterer i en reduceret udvikling af type 1-diabetes, siger Kåre Engkilde.

Denne viden kan bruges til at udvikle nye former for diabetesmedicin f.eks. en creme, der kan smøres på huden eller et plastikarmbånd.

- De kontaktallergiske kemikalier kan f.eks. tilsættes cremen eller armbåndet for at få en vedblivende effekt på huden, og på den måde reducere risikoen for diabetes, siger Kåre Engkilde.

Patienterne skal altså udvikle en kontaktallergi, som efterfølgende ikke behøver at blive fremkaldt. Dosen af kemikalierne vil være så lav, at de ikke vil få symptomer som eksem eller kløe.

At smøre sig med en creme eller gå med et armbånd kan gøre livet lettere for mange diabetespatienter, der typisk frygter at stikke sig eller føler sig socialt hæmmet af deres sygdom.

- Det kan være en fordel for diabetes-patienter, som hele tiden skal stikke sig. De kan reducere antallet af stik og vil få en nemmere og mere diskret behandling, siger Kåre Engkilde.