Børn kan have øget risiko for at få helbredsproblemer, hvis de sover dårligt eller for lidt søvn.  
 
Spiser dit barn alt for meget sukker og søde sager, og vil han/hun ikke spise så meget, som et stykke gulerod? Og halter søvnen på samme tid?

Fortvivl ej.  Ny forskning fra Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet kan måske forklare, hvorfor dit barn ikke spiser sundt, skriver dr.dk

Forskningen viser, at der er sammenhæng mellem, hvor meget børn sover, og hvor meget sodavand og fastfood, de spiser.

Forskere fra OPUS har undersøgt sammenhængen mellem søvn og sundhed blandt mere end 600 børn i 10-årsalderen. Forskerne ville undersøge, om dårlig søvn fører til overvægt ved at se på, om børnenes dårlige søvn var forbundet med en uhensigtsmæssig kost.

- De børn, der sov kortest og havde den mest uregelmæssige søvn, var dem, der spiste mest energitætte fødevarer og sukkersøde drikkevarer. Desuden havde de børn, der sov kortest, også den højeste fedtmasse, siger Mads Fiil Hjorth, der står bag undersøgelsen i forbindelse med  sin Ph.d.-afhandling på Københavns universitet.

Undersøgelsen viste klart, at de børn, der sov mindre og mindre, også blev mere usunde. Og selvom at barnet får tilstrækkeligt med søvn, kan et dårligt søvnmønster øge risikoen for at udvikle sygdomme. 

- Uafhængigt af, hvor lang gennemsnitssøvnmængden var, så gav et ændret søvnrytme et højere indtag af sukkersøde drikkevarer og energitætte fødevare, forklarer Mads Fiil Hjorth.

Gode tips til en god søvn

Else Guldager, der chefredaktør på Sundhedsplejersken.dk, uddannet sundhedsplejerske og Ph.d. i sundhedsvidenskab, forklarer, at børn i 10-årsalderen skal sove et mellem ni og elleve timer.

- Barnet skal sove, til det er frisk. Man kan jo tydeligt se på sit barn, om det er udhvilet, siger hun.

For at dine børn kan gå i seng til tiden, og få en dejlig lang søvn, handler det om at give børnene gode vaner, siger Else Gudager, som deler ud af sine bedste  råd til, hvordan det kan lade sig gøre.

Sådan får dit barn en god nats søvn

1) Få dit barn til at vænne sig til at gå i seng på et bestemt tidspunkt. Det påvirker kroppen til at indstille sig efter døgnrytmen, og dermed bliver barnet træt af sig selv.

2)  Sluk de forskellige elektronikker, så som mobiltelefoner, iPads, PlayStations og fjernsyn, som man kan bruge i og fra sengen. Det påvirker søvnen.

3) Lys er blandt andet et af de faktorer, der kan forstyrre søvnen. Dæmp lyset en time inden barnet skal sove, så forbedrer barnet sig mentalt på at sove.