Sygdomme

Blodtryksmedicin kan bremse demens

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Beta-blokkere giver nyt håb i kampen mod alzheimer.

Helt almindelig blodtryksmedicin, som hundredtusinder af danskere tager, kan i mange tilfælde bremse udviklingen af de frygtede sygdomme demens og alzheimer, viser et nyt videnskabeligt studie.

Det er de såkaldte beta-blokkere, der nu i forsøg viser sig at kunne forebygge de skadelige hjerne-forandringer ved demens. Medicinen får tilsyneladende hjernen til at ’skrumpe’ langsommere.

Læs om de hyppigste symptomer på demens på Netdoktor.dk

- Det lyder absolut lovende. Efter en række skuffende forsøg med mulig medicin mod demens ser jeg nu lidt lys for enden af tunnellen. Måske kan netop medicin i familie med blodtryksmedicin vise sig at være en af de behandlingsformer, vi skal sætte vores lid til i de kommende år. Vi har hårdt brug for medicin i en situation, hvor antallet af demente i Danmark ventes at eksplodere til det dobbelte. Om nogle år ventes vi således at have 155.000 demente danskere, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

- Netop fordi antallet af personer med alzheimer vil vokse markant i takt med, at vi alle sammen bliver ældre, er det i stigende grad vigtigt at finde frem til ting, som kan enten forsinke eller forebygge sygdommen, siger lederen af det aktuelle studie, dr. Lon White fra Honolulus universitet.

Læs også: Alzheimer: Udskyd tidlig demens

Det nye forskningsresultat vil i marts blive præsenteret ved en stor verdenskongres for neurologer og demensforskere i San Diego, USA.

Den nye, kontrollerede undersøgelse viser, at en gruppe forsøgspersoner med forhøjet blodtryk, som fik en beta-blokker som eneste blodtryks-behandling, havde klart færre hjerneskader i forhold til dem, der slet ikke tog medicin, eller som fik andre midler. Der blev målt på to bestemte typer skader i hjernen, ligesom man målte forekomsten af mikro-blodpropper.

Hjernen var tydeligt mindre i forfald hos patienterne, der tog blodtryksmedicinen.

Læs også: Ny viden: Motion kan redde demente

Beta-blokkere har eksisteret i ca. 50 år og har vist sig effektive til ikke bare at nedsætte blodtrykket, men også til at øge overlevelsen efter en blodprop i hjertet.

Beta-blokkere kan i ca. 10-15 pct. af tilfældene have bivirkninger i form af træthed, svimmelhed, mareridt og impotens. Det er vigtigt, at man ikke pludselig stopper med at tage pillerne. Gør man det, kan hjertet komme i akut fare.

Demens i tal

I Danmark lever 85.000 mennesker med en demenssygdom - heraf har ca. 45.000 alzheimer.

Der er 14.000 - 15.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.

400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.

De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager 9-15 milliarder kr. om året.

Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.

Ofte ved man ikke, hvorfor mennesker bliver ramt af demens. Læs meget mere om demens på Netdoktor.dk.

Relaterede

Det læser andre