Britiske forskere er kommet frem til en blodprøve, der kan afsløre hvilke kvinder, der har risiko for at udvikle brystkræft.

Prøven vil være tilgængelig om fem til ti år, forudser de.

Forskerne har identificeret en genmutation hos hver femte kvinde, der fordobler risikoen for at udvikle brystkræft. Mutationen kan spores i blodet i flere år inden, symptomerne ellers vil vise sig.

Hos et par af forsøgspersonerne forudså man brystkræften hele 11 år inden, den brød ud. Ved at afsløre genmutationen tidligt kan kvinderne selv nedsætte risikoen ved at lægge deres liv om, tage præventiv medicin og skifte til en sundere livsstil.

Læs også: Professor: Behandling mod brystkræft er ikke god nok

Dr. Flanagan, der står bag undersøgelsen, siger:

- Hvis vi kan identificere kvinder med høj risiko for brystkræft, kan vi arbejde hen imod at forebygge, og vi kan reducere forekomsten af brystkræft ganske dramatisk.

Resultaterne fra undersøgelsen er netop offentliggjort i tidsskriftet Cancer Research.

Jørgen H. Olsen, forskningschef fra Kræftens Bekæmpelse, er dog forsigtig med at juble over den britiske blodprøve.

- At risikoen er fordoblet betyder ikke nødvendigvis, at kvinderne vil udvikle brystkræft. Men opdagelsen af genmutationen vil skabe bekymring. De får en stor ting at forholde sig til, og det er ikke nødvendigvis lykkelig viden, siger han.

En viden om en forhøjet risiko vil få kvinderne til at få foretaget en mammografi oftere, som udover at afsløre brystkræft også udsætter kvinderne for røntgenstråler, der kan være skadelige ved gentagen brug.

Jørgen H. Olsen understreger dog, at det aldrig vil gøre skade, at opdagelsen kan anspore til en sundere livsstil.

Dansk blodprøve

I sidste måned fandt britiske forskere ud af, at brystkræft ikke var en enkelt sygdom. Den kan derimod opdeles i 10 undergrupper. Alligevel får store grupper af brystkræftpatienter den samme behandling. En generel behandling vil, udover at være mindre effektfuld, give flere bivirkninger.

Det vil en dansk forskningsgruppe lave om på med deres egen blodprøve. Nils Brünner, der er professor og en del af Dansk Center for Translationel Brystkræftforskning, har etableret en forskningsgruppe, der har identificeret et æggehvidestof, der kan bruges til at bestemme, om en given behandling vil virke på den enkelte patient.

Blodprøven har også potentialet til at kunne anvendes til at finde brystkræft.

- Det er planen at blodprøven skal enten komplimentere eller helt erstatte mammografien. Så det ser rigtig spændende ud, siger Nils Brünner og tilføjer, at man nu skal i gang med en lang række yderligere forsøg, der skal bekræfte, videreudvikle og forfine de første resultater

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.