Som de første i verden har forskere fra Aarhus Universitetshospital forsøgt at kurere patienter med alvorlige tarmproblemer ved at sætte strøm til deres ryg. Det er dog ikke alle, som er lige imponerede.

Helt op mod 11 procent af danskerne lider af irritabel tyktarm.

Lidelsen betyder, at de bøvler med diarré, forstoppelse og ondt i maven, og for en stor del af patienterne findes der ikke nogle muligheder for behandling.

Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital indikerer nu, at der måske kan være hjælp at hente fra en overraskende kant: strømstød. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et – ganske uskyldigt – billede af, hvordan det tager sig ud:

Ved at indoperere et apparat, som sender små strømstød ind på nerverne nederst i ryggen, har Aarhus-lægerne haft held med at hjælpe omkring 20 patienter, som var alvorligt ramt af irritabel tyktarm.

- Der har ikke været andre muligheder for at hjælpe de patienter, vi havde med i undersøgelsen. Men det viste sig, at de fleste af patienterne havde god effekt af behandlingen, og for nogle af dem har det betydet, at de er kommet tilbage på arbejdsmarkedet eller er begyndt på deres uddannelse igen, fortæller Klaus Krogh, som er professor og overlæge på Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling V, Aarhus Universitetshospital.

Læs også hos Videnskab.dk: Dansk gennembrud: Forskere finder 500 nye tarmbakterier

De lovende forskningsresultater har gjort Aarhus-forskerne optimistiske, og de har nu fået bevilget penge til at tilbyde behandlingen til flere patienter.

Men på Københavns Universitet mener professor og tarmforsker Peter Bytzer imidlertid, at man bør være varsom med at udbrede aarhusianernes behandlingsmetode på nuværende tidspunkt.

- Jeg synes, at det er spændende forskning, men når det er sagt, så er jeg meget skeptisk over for resultaterne. Jeg mangler stadig at se en dokumentation for, at der er en reel effekt af behandlingen, siger Peter Bytzer, som også er overlæge ved gastroenterologisk sektion på Køge Sygehus.

Læs også hos Videnskab.dk: Gør tarmbakterier os fede?

Han har selv forsket i behandling af irritabel tyktarm og har ifølge sin egen beskrivelse også 'et godt kendskab' til forskningsresultaterne fra Aarhus.

Peter Bytzer mener især, at problemet med de aarhusianske studier er, at det ikke har været muligt at kontrollere ordentligt for den såkaldte placebo-effekt.

Placeboeffekt betyder kort fortalt, at en behandling kan have en 'snydeeffekt', fordi patienterne tror på, at den virker.

Prisen for strøm-behandlingen af irritabel tyktarm er omkring 100.000 kroner per patient, og Peter Bytzer påpeger, at det er dyrt for en behandlingsform, som endnu ikke har bevist sit værd videnskabeligt set.

Læs også hos Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

- Det er en dyr behandling at tilbyde, og vi skal huske på, at den potentielt set retter sig mod titusindvis af patienter. Så jeg synes, vi skylder patienterne og samfundet at være helt sikre på, hvad vi gør, før behandlingen bliver vidt udbredt, siger Peter Bytzer.