11-årige Madeline blev syg med den frygtede tropesygdom denguefeber efter rejse til Sri Lanka. Nu råder hendes familie andre danskere til at passe på

Den uhyggelige denguefeber hærger lige nu det populære turistmål Sri Lanka. Næsten 300 mennesker har mistet livet, og mere end 100.000 er smittet. Danske Madeline på 11 år kom hjem med den farlige feber, og flere danskere meldes ramt.

Statens Serum Institut advarer på sin hjemmeside om det voldsomme udbrud af denguefeber i Sri Lanka, og instituttet har også fået flere meldinger fra hospitaler om danskere, der er blevet smittet med den mygge-spredte virus. En af dem er Mette Hedager Bredahl Nissens datter Madeline på 11 år, som blev syg efter hjemkosten fra to ugers rundrejse i Sri Lanka og Maldiverne i juli.

»Under et døgn efter vi var landet, blev hun syg med høj feber. Som forældre var man jo rigtig nervøs, fordi man ikke anede, hvad hun havde fået med hjem. De første dage var vi rigtig bekymrede, til vi var sikre på, at det ikke var den farlige udgave af dengue,« siger Mette Hedager Bredahl Nissen.

Hun er selv læge og kontaktede derfor Roskilde Sygehus direkte, hvor datteren blev indlagt på børneafdelingen. Her behandlede man med febernedsættende medicin og væske, men først efter en uge slog en blodprøve lægernes mistanke fast. Herefter kunne Madeline udskrives.

Sri Lanka er ramt af monsunregn og de værste oversvømmelser i 14 år, og det giver ideelle udklækningssteder for de myggelarver, der som fuldvoksne spreder den farlige denguevirus i tusindtal i Sri Lanka.

Mens 107.015 er smittet gennem det første halve år af 2017, har 296 har mistet livet til tropesygdommen ifølge det srilankanske sundhedsministerium. Det vidste familien Hedager Bredahl Nissen godt, og derfor lagde de deres rejserute om, men på et elefantbørnehjem i Pinnawala fik de alligevel et hav af myggestik.

»Vi var ikke opmærksomme på, at dengue-myg stikker om dagen, og vi var desværre ikke særlig gode til at bruge myggespray. Den sidste dag på elefantbørnehjemmet siger jeg sådan henslængt, at vi har fået mange myggestik, og nu har de vel ikke dengue. Jo, det havde de. Faktisk var en frivillig blevet syg ugen forinden. Så føler man sig lidt dum,« siger Mette Hedager Bredahl Nissen og tilføjer:

»Jeg fortryder ikke, at vi tog af sted, men en anden gang vil vi være mere påpasselige, og vi vil opfordre andre til at være det samme.«

Hos Statens Serum Institut har man fået flere meldinger om dengue-ramte danskere, men det har ikke et samlet tal, da dengue behandles lokalt på de enkelte hospitaler.

»Det er jo en virus, og vi har ikke en decideret behandling mod dengue. Man får febernedsættende medicin og holdes under observation, og så rider man typisk stormen af selv. Vi er mest bange for den blødningsrisiko, som dengue i værste fald kan give, hvor man skal på hospitalet og have frisk blod. Men vi har endnu ikke kendskab til alvorlige tilfælde herhjemme,« siger Anders Fomsgaard.

Udenrigsministeriet har opdateret sin rejsevejledning 28. juni og henviser til Statens Serum Institut for mere information om sygdomme og sundhedsforholdene i landet, og rejseselskaber som Spies, Bravo Tours og Kipling Travel sender stadig danskere af sted til landet.

»Det bedste råd er at smøre sig godt ind i myggespray, tage tøj på og ellers afholde sig fra de områder, hvor dengue-myggen er. Bliver man syg, når man kommer hjem, så er det klart fornuftigt, at man opsøger egen læge,« siger professor Anders Fomsgaard.