Talentkvoter i Champions League og Europas store ligaer er bla. grunden til, at udenlandske topklubber snupper de største danske talenter.

Brøndbys cheftræner Auri Skarbalius og sportschef Ole Bjur kan i disse dage se nogle af deres vigtigste byggesten for fremtidens Superliga-hold glide væk under sig, da først Chelsea og nu Bayern München henter de bedste talenter fra den danske klub, der sammen med FC Midtjylland bruger flest penge på talentudvikling.

De to Brøndby-talenter Andreas Christensen og Pierre Emile Højbjerg er dog langt fra de eneste danske teenagere, der er forsvundet fra Superligaen den seneste måned og i et større perspektiv inden for de seneste år.

I januar opsnappede HSV og Fiorentina de to 17-årige Christian Nørgaard (Lyngby) og Kenneth Zohore (Fiorentina nåede netop at hente Zohore før hans 18 års fødselsdag, hvilket bestemt ikke var tilfældigt), og inden for de seneste år er Jannik Vestergaard, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer og ikke mindst Christian Eriksen røget til udlandet på lignende vis.

Forklaringen på de udenlandske topklubbers interesse for danske teenagere er delvist prisen, hvilket Tipsbladet fortæller meget mere om i en artikel i morgendagens avis.

Men UEFA-regler, som i de seneste år er blevet indført i Champions League, Premier League og en lang række af Europas ligaer som eksempelvis Superligaen er også kraftigt medvirkende til, at danske talenter er særligt interessante for udenlandske klubber før deres 18 års fødselsdag.

Reglerne, der blev indført for at fremme talentudviklingen i toppen af europæisk fodbold, går ud på, at klubber skal have mindst otte egenudviklede spillere i deres 25 mands trup, hvis de eksempelvis vil have lov til at spille med i Champions League.

Læs den danske version af reglerne her


For at være 'egenudviklet' (det engelske udtryk er 'home grown player') skal spilleren have spillet i den pågældende klub mindst tre år, mellem han var 15 og 21 år, og dermed skal de store udenlandske klubber altså have fat i de største talenter, før de fylder 18, hvis spilleren i fremtiden skal blive en af de mindst otte mand i truppen, der skal være egenudviklet.

Brøndbys sportschef Ole Bjur vurderer, at reglerne omkring egenudviklede spillere har haft en betydning for, at udenlandske klubber som Chelsea har vist stor interesse for Brøndbys største teenage-talenter.

- De her regler omkring 'home grown players' spiller en rolle, siger Ole Bjur til Tipsbladet.

- Der er kommet et større fokus fra udlandet på de her unge spillere i de seneste år.

- Jeg tror, at der er nogle udenlandske klubber, der i stedet for at give 300-400 millioner kroner for en spiller hellere vil hente otte-ti meget store talenter og så selv udvikle dem. Det vil der også være en økonomisk fordel i på den lange bane, siger Ole Bjur. Tipsbladet.dk