Superligaen styrtbløder tilskuere og tv-seere og skal hurtigst muligt skæres ned fra 14 til 10 hold. Det mener tv-rettighedshaverne, MTG og Discovery Networks. Divisionsforeningen afviser.

Superligaen, der søndag har sidste ’almindelige spilledag', er blevet mindre attraktiv og skal hurtigst muligt skæres ned til 10 hold.

Sådan lyder budskabet samstemmende fra to af dansk fodbolds mest indflydelsesrige mænd, tv-direktørerne Peter Nørrelund fra Viasat og Anders Antonsen fra Discovery Networks, blot et år efter den omfattende ændring af turneringsstrukturen, der udvidede Danmarks bedste fodboldrække fra 12 til 14 hold og skabte en model med et slutspil om både mesterskab og nedrykning.

»En superliga med 10 hold er måden, hvorpå man igen kan få opbygget noget specielt. Det her er den bedste danske fodboldrække. Det er vores liga,« siger administrerende direktør hos MTG Sports Peter Nørrelund.

Årsagen til tv-bossernes opsigtsvækkende udmelding er et brat fald i seertallene. På bare et enkelt år er seertallene til Superligaens kampe i gennemsnit faldet med 23 procent, og tæller man to år tilbage, har mere end hver tredje tv-seer fravalgt den bedste danske fodboldrække med fjernbetjeningen som våben. Dertil kommer et umiddelbart fald i tilskuertallet på de danske stadioner på 19,4 procent i forhold til sidste sæson.

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Fortsætter nedturen på seer- og tilskuertal, står klubberne til at tabe mange millioner, advarer tv-selskaberne. For en mindre populær Superliga er lig med en lavere pris, når rettighederne igen ryger i udbud i 2020.

»Vi kan alt andet lige ikke betale det samme for et produkt, hvor seertallet er faldet med 30-40 procent over de seneste tre-fire år. Hvis det fortsætter, vil man stå med en vare, som er mindre attraktiv,« siger nordisk sportschef og COO for Discovery Networks Anders Antonsen.

Superliga-klubberne har lovet at evaluere den nye struktur efter sæson to. Men situationen er så alarmerende, at man ikke kan vente yderligere et år med at handle, understreger MTG og Discovery Networks, der i 2014 betalte sammenlagt 2,1 milliarder for at vise Superligaen i seks år frem til 2021.

»Superligaen skal skæres ned til 10 hold. Og så hurtigt som overhovedet muligt,« siger Anders Antonsen og tilføjer:

»Vi er der, hvor der skal sættes en prop i, og udviklingen skal vendes, inden det skrider mere. Det her er forebyggende, men der skal handles nu, fordi det tager så lang tid at gøre noget. Det er akut, at der sker noget, for der kommer til at gå noget tid, inden vi eventuelt ser effekten af det.«

Anders Antonsen bakkes op af en utvetydig Peter Nørrelund:

»Det er blevet sagt, at den nye struktur tidligst skal vurderes efter to år. Der vil jeg bare sige til de ansvarlige i dansk fodbold: To år er lang tid. Der kommer til at ske meget og folks interesseområder kommer til at rykke sig. Vi kan kun være et billede på, hvad det er, folk ude på den anden side af muren gerne vil have. Og det kommer vi til at agere efter. Med de ting, vi har set i den her sæson, skal der simpelthen reageres nu. Ellers er Superligaen et andet produkt – til en anden pris.«

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Divisionsforeningen, der er superligaklubbernes interesseorganisation, udtrykker forståelse for tv-selskabernes ønske, men får svært ved at efterkomme det, lyder det fra direktør Claus Thomsen:

»Vi kan ikke bare smide fire hold ud. Det kan ikke lade sig gøre. Og man kan også diskutere, om det er det rigtige. Men jeg anerkender kritikken, og vi lytter til den, fordi det er dansk fodbolds vigtigste samarbejdspartner, der kommer med den. Der er bare en beslutningsstruktur, som gør, at vi ikke bare kan gå fra 14 til 10 hold. Det er ikke inden for reglerne eller ansvarlig sportslig afvikling.«

Claus Thomsen anerkender dog, at de faldende seertal har skabt en alvorlig situation.

»Vi tager det meget alvorligt, og vi prøver at bygge produktet op. Men det er ikke enkelt at lave antallet af klubber i en turnering om,« understreger Divisionsforeningens direktør.