En ny arbejdsgruppe skal sikre, at topdommere bliver bedre beskyttet mod udefrakommende pres.

Det kan snart være slut med at se trænere og ledere sige tak for kampen til dommeren på banen efter en kamp.

Sådan lyder et af forslagene, som en ny arbejdsgruppe under DBU vil kigge på fra januar.

I gårsdagens BT forklarede Danmarks højst rangerede dommer, Peter Rasmussen, hvordan han blev udsat for trusler efter Champions League-kampen Manchester City - Ajax 6. november.

Her stormede trænere og ledere banen for sammen med spillerne at skælde ud på ham over et par kendelser for åben skærm, og siden har Peter Rasmussen efter eget ønske ikke dømt nogen kampe, da han har modtaget over 200 opkald fra en blandet skare af vrede fans og journalister.

Men nu er der hjælp på vej til lignende sager herhjemme, oplyser Peter Mikkelsen, medlem af DBUs Elitedommergruppe.

- Heldigvis er der nu nedsat et udvalg for professionel fodbold, som skal kigge på dommernes vilkår. Vi dækker os lidt ind i, at vi er et lille land, men der er ingen tvivl om, vi bliver nødt til at gøre noget nu, siger Peter Mikkelsen, der såvel i 1991 og 1993 blev kåret til verdens bedste dommer.

- Det pres, der er på dommerne i dag, bliver meget fint beskrevet i BT. Dommerne bliver meget af vejen lynafledere for et kæmpe pres på klubberne lige nu. Hvis man tager den økonomiske situation i klubberne i Danmark og rundt omkring i Europa, skal det pres kanaliseres et eller andet sted hen. Og der synes jeg, at presset absolut er vokset på dommerne.

- Man kan se det på spillernes adfærd - der er mange massekonfrontationer, og der er ingen tvivl om, at klubberne fra et ledelsesmæssigt plan vil finde en syndebuk, og det er ofte dommeren, der bliver det, påpeger Peter Mikkelsen.

Sammen med U21-landstræneren, Morten Wieghorst, AC Horsens sportsdirektør, Jesper Hansen, og dommer Michael Johansen indgår Peter Mikkelsen i arbejdsgruppen under DBUs udvalg for professionel fodbold.

De skal altså undersøge, hvordan dommerne kan undgå at blive chikaneret uden for jobbet som fodbolddommer.

- Vi skal blandt andet se på, om det er rimeligt, at en dommer som Peter Rasmussen skal have et fuldtidsarbejde, en familie og to børn, samtidig med at han skal passe en fuldtidshobby ved siden af. Der skal være bedre vilkår, lyder det fra Peter Mikkelsen, der mener, at Roberto Mancini, Manchester City-manageren, er sluppet let fra sin opførsel, mens Peter Rasmussen og hans familie har måttet betale prisen.

- Mancinis opførsel er så provokerende, som noget kan være. Det er usportsligt og fuldstændigt kun for at flytte fokus, at han løber ind på banen og skaber sig på den måde. Der synes jeg, at man skal tage hanke i disciplinærforanstaltninger og sige, at det vil man simpelthen ikke se. Mancini ved jo godt, at alle kameraerne er med, så han flytter fuldstændig fokus fra egne spillere og sig selv. Og det er jo helt bevidst, at han gør det. Og hvad er det første, fansene gør - de finder Peter Rasmussens nummer.

- Der skal slås hårdt ned på, hvad det er for en frihed, trænerne har til lige pludselig at flytte ansvaret væk. Det kunne være, at man skulle forbyde træner og ledere at gå på banen efter kampen. Så der kun er de to gange 11 spillere og dommere - that’s it.